7-те чакри | Значение и балансиране с етерични масла

Всичко около нас и в нас е енергия. Eнергия идва от старогръцката дума (ενέργεια) и означава действие, активност, сила в действие. Днес все повече говорим за прана – жизнената енергия в човешкото тяло. Търсим знанието за нея в редица древни учения и практики, които все повече интегрираме в нашето съвремие, подкрепени с редица научни изследвания и наблюдения. Без съмнение мисли, емоции, думи, храна, движение оказват влияние върху всичко, което проявяваме и материализираме. Когато разберем как работи енергията в тялото, получаваме инструмент за поддържане на здравето и благополучието в живота ни.

Надникни в своя вътрешен свят
и опознай себе си!

Както и да възприемаме жизнената енергия – като Прана, Ки, Чи, Тай Чи или Рей Ки, е добре да знаем какво всъщност е енергийното ни тяло. Във физическото тяло кръвта циркулира в системи от вени, артерии и капиляри. В древната литература енергийното тяло се описва като мрежа от 72 хил. нади с три главни магистрали – Ида, Пингала и Сушумна.

Йога разглежда 7 основни енергийни центъра (чакри), разположени по линията на гръбначния стълб. Те имат различни нива на вибрации, свързани са с различни органи, жлези и състояния и се възприемат като въртящи се колела от енергия. Като енергийните портали или ключове, те оказват влияние върху цялата човешка същност и здравословно състояние на физическо и ментално състояние.
Стресът, напрежението, вредните навици, апатията, болестите са най-силното доказателство за нарушената енергия в нас и като цяло в света около нас.

Редовното практикуване на медитация, йога, тай-чи, цигун, даоиски практики и др. са чудесен начин да поддържаме тялото си здраво, витално и в добър енергиен баланс.

Към тях можем да добавим ползването на чисти етерични композиции, бижута с естествени кристали, които освен естетична наслада поддържат финия енергиен баланс в тялото.

Чакрите винаги работят едновременно, независимо от това дали са в баланс или не, но липсата на синхрон между тях се отразява на цялостното ни състояние и благополучие.

Първа чакра (коренова) – Муладхара
Разположена е в основата на гръбначния стълб, в областта на перинеума и е свързана с костната структура, пикочния мехур, кръвта, надбъбречната жлеза.
Първа чакра отговаря за утвърждаване на жизнената сила, материалната сигурност, род, потомство, професия и всичко, което ни дава стабилност и увереност.
Подтиснатост, неувереност, страх, несигурност, отчаяние показват дисбаланс в този енергиен център. Негативните емоции могат да доведат до трайна тревожност и депресия.
Подходящи камъни за балансиране на първа чакра са ахат, хематит, кървав яспис, гранат, червен корал, рубин.
Използвайте етерични масла със землист аромати като пачули, черен пипер, ветивер, джинджифил, бергамот.

Препоръчваме ви чакра бленда Бъди свързан! – комбинация от чисти етерични масла.

Втора чакра (сакрална) – Свадищана
Разположена е между петия поясен прешлен и кръстната кост, на окoло два пръста над срамната кост, под пъпа. Свързана е с половите органи, черен дроб, жлъчен мехур, бъбреците, надбъбречната и половите жлези.
Това е центърът на сексуалната енергия, но и на съзиданието, креативността, творческата енергия, виталността, вдъхновението, проявени във всичко в живота ни – мисли, действия, поведение.
Дисбаланс

Подходящи камъни за втора чакра са карнеол, лунен камък.
Използвайте натуралните масла смирна, ванилия, грейпфрут, иланг-иланг, канела.

Препоръчваме ви чакра бленда Бъди креативен! – комбинация от чисти етерични масла.

Трета чакра (слънчев сплит) – Манипура
Намира се в областта на слънчевия сплит и е свързана със стомаха, тънките черва, далака и задстомашната жлеза (панкреас).
Това е центърът на Аз-а, волята, личната сила, самоуважението, себеоценката, приемането и любовта към себе си, както и способността да се заявяваме и реализираме стремежите си. Тук е проявата на лидерските ни умения и магнетизъм.

Ниската самооценка, съмненията и отхвърлянето на себе си, постоянната тревожност, необходимостта от контрол над всичко са проява на дисбаланс в този център.

Подходящи камъни за хармонизиране са цитрин, жълт топаз, жълт турмалин, кехлибар, малахит, тигрово око
Използвайте за този център етерични масла от мента, бергамот, лимон, гераниум, лавандула.

Препоръчваме ви чакра бленда Бъди активен! – комбинация от чисти етерични масла.

Четвърта чакра (сърдечна) – Анахата
Разположена в центъра на гръдния кош, тази чакра е свързана със сърцето, белите дробове, гърдите, ръцете, тимусната жлеза и имунината система.
Наричан центърът на любовта, духовният ни храм, чрез него проявяваме състрадание, отдаденост, безусловност, обменяме любовта си с другите и светът навън.
Завистта, злобата, егоцентризма, неспособността да обичаме, да разбираме и подкрепяме другите са проява на дисбаланс на четвърта чакра.

Подходящи камъни за хармонизиране са розов кварц, авантюрин, зелен турмалин, нефрит, родонит, смарагд.
Използвайте за този център аромати на роза, мандарина, портокал, жасмин, лавандула, гераниум.

Препоръчваме ви чакра бленда Бъди Любов! – комбинация от чисти етерични масла.

Пета чакра (гърлена) – Вишудхи
Намира се в ямката на гърлото и е свързана с гърлото, гласните струни, ушите, с функциите на щитовидната жлеза и еднокринната система. Това е порталът на общуването, комуникацията с другите, себеизразяването и способността да изслушваме. Хората с добре развита пета чакра имат способността да говорят завладяващо и убедително.
Дисбалансираната пета чакра се проявява в подтиснатост и страх от публично говорене, неспособност да изслушваме, да приемаме чуждо мнение, арогантност и непочтено говорене.

Подходящи камъни за хармонизиране са син ахат, аквамарин, амазонит, лазурит, содалит, тюркоаз, хризокола.

За да хармонизирате този център, използвайте етерични масла от евкалипт, чаено дърво, мента, кипарис, розмарин.

Препоръчваме ви чакра бленда Бъди комуникативен! – комбинация от чисти етерични масла.

Шеста чакра (трето око) – Аджна
Намира се в зоната на междувеждието и е свързана с очите, малкия мозък, нервната система, хипофизата и хипоталамуса. Това е т.нар. „трето око“ средището на паранормалното зрение, интуицията, ясното виждане и висшия интелект.
Привързаността, егоцентризма, липсата на въображение, психическите разстройства са проява на дисбаланс.

Подходящи камъни за балансиране на този център са содалит, аметист, лазурит, лунен камък, син сапфир.
Използвайте етерични масла от лимон, евкалипт, бор, лимонова трева, тамян за балансиране на този център.

Препоръчваме ви чакра бленда Бъди интуитивен! – комбинация от чисти етерични масла.

Седма чакра (коронна) – Сахасрара
Намира се в зоната на фонтанелата и е свързана с главния мозък и епифизата. Тя е центърът на космическото съзнание – състояние на абсолютна осъзнатост, духовна извисеност, спокойствие и омиротвореност, сливане с първичната творческа сила на Вселената, с Бог. Пречистване и пробуждане, духовната работа и самоусъвършенстване повишават енергията в този център. Силният егоцентризъм, атеизъм, материализъм или апатия, липса на фокус и мотивация са проява на дисбаланс.

Подходящи камъни са аметист, диамант, лунен камък, мъхов ахат, планински кристал.

Подходящи са етерични масла от роза, тамян, сандалово дърво, франджипани

Препоръчваме ви чакра бленда Бъди пробуден! – комбинация от чисти етерични масла.

Бъдете любознателни и творете
най-добрата своя версия!

Грижете се за себе си с редовна практика, хубава храна, светли мисли, красиви думи и добри дела. Мислете и говорете за нещата, които искате да ви се случват. Не хранете с вниманието си това, което не ви харесва и от което се страхувате

Помнете – всичко в живота ви е отражение на това, което посявате. Правете го мъдро, отговорно и постоянно.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook