Качествената храна – най-мощното лекарство

„Истинската, хубава, прясна храна е най-мощното лекарство на планетата”, смята  д-р Марк Хайман.

Какви храни тогава да насочим към някои от ежедневните си проблеми?

Проблем: Подпухнали сме

Решение №1: Сочни плодове и зеленчуци. Динята, краставиците и цитрусите са отличен начин да „дръпнем водата” на организма си. Често ядем твърде много сол, която кара клетките ни да задържат вода. Плодовете с високо съдържание на течности помагат на тялото ни да я освободи.

Решение №2: Ензими. Подуването може да бъде и знак, че червата ви не са наред. За да ги успокоите, яжте папая. По един плод няколко пъти седмично подмладява стомашно-чревния тракт, защото този плод съдържа ензима папаин, който разгражда протеините.

Проблем: Свръхемоционални сме

Решение №1: Кажете „да” на закуската! Хората, които хапват до час-два след събуждане, имат по-стабилно настроение през деня и са по-добри в работата си. Британско проучване показа, че ако пропуснете закуската, паметта ви се влошава, а по обед вече сте уморени и нервни.

Решение №2: Селен. Минералът селен, който се съдържа в бразилските орехи, рибата тон, яйцата и пуйката, също регулира настроението. Жените, които не приемат достатъчно селен, са по-депресирани, защото селенът подпомага произвеждането на хормони от щитовидната жлеза, която има силно влияние върху настроенията и метаболизма.

Проблем: Кожата ни се изприщва

Решението: Лук. Борите се с пъпките? Антиоксидантите в лука и други богати на сяра зеленчуци спират възпаленията, водещи до акне. Когато ги ядем, произвеждаме молекулата глутатион, която изхвърля нечистотиите от тялото ни. Най-добре е да консумираме лука суров или съвсем леко сготвен.

Проблем: Не можем да заспим

Решението: Вишни. Ново проучване показа, че хората, страдащи от хронична инсомния, които пият по 2 чаши сок от вишна 1-2 часа преди лягане, заспиват и спят по-дълго от онези, които пият плацебо. Вероятно причината е в това, че вишните стимулират производството на молекулите, които регулират съня. В тях има и много мелатонин, който сигнализира на тялото да заспи и да не се събужда скоро.

Проблем: ПМС

Решението: Желязо. Може да изживявате неприятни моменти всеки месец, защото не ви достига желязо. Ако приемате над 20 мг дневно, снижавате риска от ПМС с цели 40%! Тази доза се съдържа в две купички бял боб или голяма чиния спанак.

Проблем: Чувствителни сме към слънчевите лъчи

Решението: Защитни зеленчуци. Въпреки че винаги трябва да ползвате защита от слънцето като лосиони и широкополи шапки, и някои храни предлагат помощ при свръхчувствителност към UV лъчите. Това са храните, съдържащи каротиноиди – морковите, спанакът, динята и доматите. Всичките – чудесни летни храни! Само че внимавайте – трябва да ги ядете редовно поне 10-12 седмици, за да изгради кожата ви естествените си защити.

Източник: obekti.bg

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook