Кои качества ни правят успешни?

Кой не иска да бъде успял? Ако се доближите до мисленето на успелите, има голям шанс и вие самите да бъдете един ден такива. Изследователите казват, че успелите хора си приличат по няколко неща. Вижте кои:

1. Амбициозни са.

Смятат, че са способни да извършат чудеса. И в повечето случаи успяват. Не се задоволяват с посредствени резултати. Искат от себе си още и още. Оценяват се високо. Не се срамуват да искат от работодателя си повече пари, по-висока позиция, защото знаят, че го заслужават.

Повярвайте и вие, че сте способни на най-доброто!

2. Смели са.

На успелите хора им стиска да се борят за мечтите си. Смели са. Продължават там, където повечето се отказват. Борят се докрай. Намират начин. Рискуват. Не чакат, а действат. Инициатори са на събитията, а не просто участници. Успелите хора се изправят срещу страховете си и се научават да ги побеждават. Изпитвате страх да говорите пред публика? Поискайте да направите презентация пред колегите си. Не сте добри в отборната работа? Предложете да се сформира екип за следващия проект. Страх ви е да поемате отговорност? Дайте предложения за подобряване качеството на работа. И най-вече: действайте!

3. Отдадени са.

Успелите хора са отдадени на това, което правят. Не го вършат между другото, не се съобразяват с работното си време, не удвояват обедната си почивка. Ако не намирате смисъл в това, което работите, замислете се дали изобщо това е подходящата работа за вас. Ако се радвате, когато сте си тръгнали 10 минути по-рано от офиса, си задайте същия въпрос. Успелите личности рядко разграничават свободното си време от работното. И не защото нямат личен живот, а защото са отдадени на работата си и защото са я превърнали в част от живота си. Доказано е, че когато вършите нещо от сърце, с желание и с интерес, то се получава по възможно най-добрия начин.

4. Подготвени са.

Успелите хора предвиждат събитията и са подготвени за тях. Умеят да мислят в перспектива и са няколко хода пред останалите. Освен това са склонни на жертви, които обикновеният служител не би направил – да останат в извънработно време, да работят през уикендите, да дадат нещо повече от себе си. Ако им предстои презентация, ще се подготвят качествено, все едно отиват на изпит. Ако им предстои важна среща с клиент, ще се постараят предварително да се осведомят за неговите навици, за силните и слабите му страни. Ето това в съвременните бизнес среди наричат „проактивност”. Трябва да бъдете такива, ако искате да успеете.

5. Не спират да учат и да се развиват.

В момента, в който се вземете прекалено насериозно или си помислите, че сте достатъчно добри, или си кажете, че вече сте научили всичко, което може да се научи, вече сте се провалили. Винаги изисквайте повече от себе си. Винаги искайте да бъдете нещо повече от това, което сте били вчера. Не спирайте да учите, да се усъвършенствате, да надграждате постигнатото.

6. Отговорни са.

Успелите хора умеят не само да приемат похвали, когато са се справили блестящо, но също така да поемат и отговорност, когато нещата не са потръгнали. Това е едно от най-важните качества не само на добрия служител, но на добрия човек изобщо. Не забравяйте, че каквото и да правите, в крайна сметка работите за себе си, усъвършенствате себе си, възпитавате себе си, надграждате своите умения. Всичко, което правите или не, се отразява първо на вас като хора, после на колегите и на началниците ви. Утре ще смените работата си и тези хора вече няма да ги има. Вие и само вие сте единствената постоянна величина. Вие и само вие отговаряте за кариерата си, за тялото си, за съвестта си, за живота си. Цялата отговорност е ваша. Това е най-хубавата и същевременно най-плашещата мисъл. Колкото по-бързо я приемете и осъзнаете, толкова по-голям шанс има „компанията” ви, наречена Живот, да процъфти.


Автор: Цветелина Велчева
Източник: success.com

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook