Житен режим – пролетно чистене и обновяване

Житното зърно е емблема на човешката душа. То представлява велика история в развитието на природата. Ако вие можехте да разгърнете листата на житното зърно, да проследите неговата история, щяхте да разберете напълно историята на човешката душа. Както житното зърно пада в земята и умира, както то пониква, израства и дава семе, същото става и с човешката душа.” – Петър Дънов

На житото се отрежда важно място сред еволюцията. Според учителя Петър Дънов с появата на житото, е започнала и еволюцията. Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. В този режим се използват цели зърна пълнозърнесто жито. Житното зрънце се състои от обвивка, ендосперм и житен зародиш. Бялото брашно и белият хляб не са препоръчителни, тъй като при меленето се премахват обвивката и зърното, в които са концентрирани голямата част от полезните характеристики. Смята се, че ако житото е подложено на термична обработка или е смляно, то губи част от жизнената си енергия, своята „прана”.

Февруари е месецът за прочистване на тялото от натрупаните по-тежки зимни храни и това е времето да се подготвим и да посрещнем възобновяващата пролет. Всяка година житната диета се прави през месец февруари, веднага след Пълнолуние, като е препоръчително денят да е не по-късно от третия, четвъртия ден след пълнолунието и режимът да приключи преди Новолуние.

Според Общество Бяло братство житният режим през 2022 е добре да бъде от 18 до 28 февруари.

Да си подарим 10 дни
в лечебницата на природата!

По време на режима е необходимо да се консумира много вода. Дневният прием трябва да е 1 л – 1 ½ л топла, преварена вода.

Чрез житния режим може да се пречистим физически и духовно след зимния сезон и да приемем по-пълноценно енергията на пролетта. Това пречистване е част от много религии, включително и християнската и наподобява дългия Великденски пост. Оказва се, че е идеален начин да се научим да се храним с любов и благодарност.

Преди започването е желателно да се направи прочистване на дебелото черво с клизма или с Шанкха Пракшалана или друга очистителна техника.

Когато се започне режимът в сряда сутринта, се произнася формулата: “Божията любов носи изобилния и пълен живот” 3 пъти. След това се казва формулата за житния режим: “Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни.” – също 3 пъти. Тази формула се казва само веднъж при започване на житния режим, а първата се произнася при всяко хранене.

jiten_rejim

ПОДГОТОВКА

На първия ден сутринта се казва един път формулата:
„Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни“.

Всеки ден трябва да се употребяват:
– 100 грама жито (то съдържа всички елементи необходими за поддържане на живота);
– три ябълки (за сърцето);
– девет ореха (за мозъка);
– мед (за кръвта);
– минимум 1,5 литра преварена вода.

Необходимо е плодовете да бъдат най-хубави и здрави, а водата да бъде от някой чист извор, а не от водопровода, защото последната е хлорирана и нечиста. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е по-наситена с някои минерални соли в съответствие с нейния произход.

ПРИГОТВЯНЕ НА ЖИТОТО

100 грама жито се измиват много добре от вечерта и с лъжица се слага в добре запазващ топлината еднолитров термос. Залива се с вряла вода почти до горе и термосът се затваря добре, за да може житото да няма достъп до въздуха. На сутринта внимателно си излива от термоса само житната вода и се изпива на гладно, половин един час преди закуска, като се добавя мед и лимон на вкус. Необходимо е тази житна вода да се задържа малко в устата, като се „дъвче”, а не да се изпива на едри глътки, защото водата е изключително силна и концентрирана храна. Житната вода е също и много силно лекарство, което Учителя дава за лекуване на нерви, като в този случай тя е необходимо да се пие 40 дни. Така че тези, които искат да се лекуват, биха могли след завършването на житния режим (10 дни) да продължат да пият житната вода. Горепосочената житна вода има тази лечебна сила само в случая, ако житото е ГРУХАНО (от сорта бяло жито, не сурово или покълнато). Ако житото е сурово, водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила.

Дневната порция жито се разпределя на три части, като е желателно, след отсипване на съответната част, останалите части да останат в добре затворения термос, което запазва житото в свежо и прясно състояние, докато, ако то се отсипе сутринта и стои на открито, то се окислява от въздуха и губи своята хранителност.
При всяко хранене се изяжда съответна част от житото, една ябълка и 3 ореха.

Желателно е около час преди ядене да се изпиват поне 2 чаши преварена вода с мед и лимон. Практически сутринта тази роля изпълнява житната вода. Ако не се пие достатъчно вода, организмът се обезводнява и житният режим се кара трудно. Затова пийте вода колкото може повече, но само преварена такава и никога студена, непреварена.

По време на житния режим пийте само преварена вода, подправена с лимонов сок и мед. Медът не се разтваря във водата, а се взима една лъжичка мед, която се поставя на горното небце, след което се отпива вода с няколко капки лимон, задържа се в устата, докато тя отмие меда. Самата течност се „дъвче”, тъй като висшите духовни центрове в мозъка се хранят с веществата от устата, а не чрез стомаха.

Житото преди да го глътнем, трябва да дъвчем бавно поне 99 пъти, за да се хранят духовните центрове и за да бъдем здрави. Тези, които дъвчат малко и задържат храната малко в устата си, казва Учителя, не могат наистина да бъдат духовни хора, защото техните духовни центрове гладуват.
Преди да изядем ябълката е необходимо да я подържим в ръката, да я разгледаме внимателно, да се свържем с нейната аура да й се порадваме, да благодарим на дървото, на Слънцето и т. н.
При ядене трябва да спазваме даденото ни от Учителя правило: „Хранете се с любов и благодарност!”
 
По време на житния режим не употребявайте никаква сол. През тези десет дни (а и след това) станете слънчеви и позитивни хора, бъдете винаги усмихнати и не допускайте в себе си никакви отрицателни мисли в съзнанието си, чувства и постъпки. Това е още един добър повод да се извисим физически и духовно.

ОТПОСТВАНЕ (ЗАХРАНВАНЕ)

На десетия ден към житото на обяд и на вечеря прибавете „ангелска супа” – цели обелени картофи, магданоз, лимон, вода, малко сол  в литър и половина вода. В готовата супа преди поднасянето се слагат лимон и черен пипер. Яде се с хляб. След това в продължение на три дена се яде лека, вегетарианска храна, най-вече ангелска супа, и постепенно се преминава към обща храна. В дните след режима не трябва да преяждате.
Този житен пост се спазва само в случай, че човек е бодър и радостен, че се чувства добре и е готов за своето духовно и телесно пречистване. На втория или третия ден може да изживеете „лечебна криза”, свързана с чувство на глад, главоболие, които могат да бъдат превъзмогнати с консумацията на една-две чаши преварена вода, мед и орехи. Може да съкратите режима, ако не се чувствате добре, докато го спазвате.

Всички отпадъци от храната (семките от ябълките, ореховите черупки, лимоновите кори) не изхвърляйте на боклука, а ги съберете в плик. Когато свърши постът, ги заровете на някое чисто място сред природата. По този начин ще изразим своята благодарност към тях.

Добре е човек да започне пост или житен режим, когато се намира в най-тягостно състояние на душата и духа
или има най-големи противоречия и страдания.
Петър Дънов

И още един негов съвет – по време на житния пост човек да помага на хора, затруднени в живота.

„Житният режим изчиства утайките (тамас) от тялото и при правилно приложение повдига съзнанието (чувствата и мислите), внася в човека лекота, вдъхновение за живот и работа, яснота на мисълта и свеж духовен импулс. Това е ефикасно средство, което ни пренася от полето на тамас и раджас в царството на саттва. Възвишеното състояние, което се постига след 10 дена хранене с жито, е еталон за нивото на съзнание, което би трябвало да се поддържа през цялото време на годината.“ – Учителят

По Петър Дънов – http://www.bratstvoto.net/

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

1 Comment

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook