Как да постигнем доброкачествен сън? | ПРОМЯНАТА

  • quality sleep

Доброкачественият сън е доказано ценен и необходим за нашето здраве.

На всички ни се е случвало да се чувстваме изтощени след дълъд период на недоспиване. Не по-малко от нас са изпитвали и обратното – прекомерен сън, след който се чувстваме още по-изцедени, без сили и без никаква енергия.

Защо това е така?
Общоприето вярване е, че човек има нужа от 8 часа сън, за да си осигури необходимата почивка за тялото и ума. Истината, обаче, е че хората са различни и здравословният сън варира в границите между 7 и 9 часа за възрастни и 8 до 10 часа за тийнеджъри. При децата нуждата от сън се увеличава, а при бебетата достига до 17 часа на ден.

Човек прекарва една трета от живота си в сън.

Какво се случва, когато не спим достатъчно?
Само ден или два без пълноценна почивка, могат да се отразят негативно на мозъчната активност, да се появят халюцинации и физически неразположения. Липсата на сън повишава импулсивността, с която хората реаргират на дадена ситуация, а паметта и концентрацията са забележимо понижени.
Появата на състояния като диабет, сърдечни проблеми, деменция също са свързани с редовно недоспиване.

Защо се нуждаем от сън?
Докато спим, умът ни се освобождава от метаболитни отпадъци, които натрупва през деня, каквито са например протеините (бета амилоид) замесени в заболявания като Алцхаймер.
По време на сън, мозъчните клетки се свиват с около 60%, позволявайки на глимфатната система да прочисти натрупаните плаки и да намали увреждането на невроните и връзките между тях. В резултат на здрав и пълноценен сън, се събуждаме заредени, отпочинали, с бистър ум и готови за действие.

Не всеки сън, обаче, е еднакъв.

Затова тук ще се запознаем с различните етапи, през които преминаваме, когато затворим очи.

Първа фаза: Фаза на унасяне с продължителност 5-10 минути. Моментът, в който тялото се подгтовя за сън. Преходът между будно състояние и сън, в който сърдечният ритъм и дишането се успокояват, движението на очите се забавя и  мускулите започват да се отпускат.
Втора фаза: Подготовка за дълбок сън. В този етап сънят е лек. Пулсът се забавя, телесната температура спада и мускулите се отпускат напълно.
Трета и четвърта фаза: Дълбок сън. Възстановителните процеси се активират именно в този етап от съня. По-дълготраен е дълбокият сън в първата част на нощта.
Пета фаза: БДО или REM (бързо движение на очите). Първият БДО сън възниква около 90 мин след заспиване. Мозъчната активност не се различава много от будно състояние, очите се движат, дишането е неравномерно и учестено. Кръвното налягане и сърдечния ритъм се учестяват. В тази фаза започват съневиденията, познати още като сънища.

Какви са ефектите от балансиран, здравословен и пълноценен сън?

  • Подобрява концентрацията

Когато сме добре отпочинали, видимо се подобряват уменията да се фокусираме и да останем концентрирани в дейността си. Умът ни е бистър, мисълта тече гладко, а продуктивността е драстично подобрена.

  • Подсилва имунната система

По време на съня тялото ни синтезира допълнителни молекули протеин, които подсилват способността на организма да се бори с инфекции.

  • Поддържа сърцето здраво

В динамиката на деня, натрупаният стрес оставя своята следа върху организма. Напрежението и физическото натоварване излагат сърдечно-съдовата система на риск. Пълноценният сън поддържа нормално кръвно налягане и намалява възпалителните процеси в организма.

  • Намалява стреса

Много от симптомите на стрес, като преумора, лошо настроение, разсеяност, могат да бъдат елиминирани след един дълъг, сладък сън.

  • Поддържа теглото

Редовният сън балансира хормоналният баланс на тялото и контролира хормоните, които стимулират глада.

Ако сте стигнали до тук и сте се убедили колко ценен е нощният, навременен сън, но все пак не успявате да си го набавите, следващите редове са точно за вас.

Промени, които можем да приложим в ежедневието, за да подобрим качеството на съня.

  • Избягвайте следобедно кафе

Кофеинът има отложено действие и консумацията му между 4 и 6 часа преди лягане, не е желателна.

  • Приглушете осветлението поне час преди лягане

Тихо, тъмно и хладно пространство е идеална среда за пълноценен сън през нощта. Светлината има пряка връзка върху качеството на съня, включително и тази излъчвана от електронните устройства. Изключете телевизора и оставете телефона си настрана поне час преди лягане. Насладете се на хубава книга, тиха, релаксираща музика или приятен разговор с любимия човек преди заспиване.

Стресовите дейности, причиняват повече отделяне на хормона кортизол. Затова преди лягане е добре да си установим рутина, която последователно да подготви тялото и ума за почивка. Всяка любима дейност, която ни помага да забавим темпото, да се насладим на вечерта, да се отпуснем влиза в този списък.

  • Спане по часовник

По цял ден се надпреварваме с времето. Динамиката на деня обръща представите ни за графици и ни повежда в света на хаоса и вечното бързане. Да си изградим  навик за сън, като това да си лягаме по едно и също време вечер (плюс минус 1 час) действа на организма по същия начин като да се храним по едно и също време.

Всички заслужаваме да започваме дните си отпочинали, с усмивка и настроение. За целта, обаче, е необходимо да отдадем нужната грижа на тялото и ума си. Наградата си заслужава 🙂

Деница Митрева

йога преподавател, автор на статии, холистични програми, организатор събития, пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook