Съветите на един Дзен майстор, за да сме здрави в трудни времена

Как монасите разпределят деня си, балансирайки медитацията, работата и почивката?

Това са основните съвети на великия Дзен учител, писател, поет, защитник на мира и човешките права Тик Нят Хан за изкуството да се живее добре всеки ден.

1. Утрото е ценно (започнете деня с лекота). Научете се да започвате деня с няколко нежни вдишвания и усмивка, дори още преди да станете от леглото (или да проверите телефона си). Обещайте си да изживеете всеки час от деня дълбоко, със състрадание.

2. Пийте чая или кафето си, бавно и благоговейно, сякаш това е оста, около която се върти земята. Следвайте дишането си, отпуснете тялото, погледнете през прозореца, слушайте сърцебиенето си (това само по себе си е медитация).

3. Насладете се на всеки момент от приготвянето на закуската. Животът е изграден от малки моменти. Няма къде да бързате, няма какво да свършите. Това е всичко! Насладете се на присъствието на вашите близки и чудото, че имате достатъчно за ядене.

4. Когато сте готови за работа, работете. Освободете се от разсейването и култивирайте еднопосочен ум. Но не забравяйте да се грижите за тялото си докато сте пред компютъра! Настройте звънец, за да можете да се раздвижите на всеки 30 минути.

5. Отделете време за съзнателно ходене. Ако можете да излезете навън и да се свържете с природата, прекрасно. Ако сте на закрито, няма проблем: можете да практикувате медитация на бавното ходене, мощен начин да се освободите напрежението и безпокойството.

6. Поспивайте след обяд в продължение на 20 минути или практикувайте дълбока релаксация (сканиране на тялото) в легнало положение. Дори само 10 или 15 минути освобождаване на напрежението могат да ви успокоят и да ви освежат, преди да продължите работата си.

7. Подхранвайте се. Нищо не може да оцелее без храна. Страхът, тревожността и отчаянието могат да бъдат „подхранени“ от това, което четем, виждаме и чуваме. По същия начин, нашето състрадание, доверие и благодарност могат да бъдат подхранени чрез избора на вдъхновяващи книги, музика, записи и разговори.

8. Физическо натоварване всеки ден. В нашите будистки центрове монасите всеки ден правят физически упражнения или спортуват. От съществено значение е да осигурим добра циркулация на енергията си, да бъдем здрави и да се освободим от напрежението и чувствата, които се съхраняват във всяка клетка на нашето тяло.

9. Свържете се с любимите хора. Нека да знаят, че сте с тях. Попитайте какви са най-дълбоките им надежди и страхове. Напишете им любовно писмо. Простете на онези, които се нуждаят от прошка. Не пропускайте тази страхотна възможност да излекувате наранените си връзки.

10. Слушайте записи на учителят Тик Нат Хан и на монасите, които ръководят тези практики в безплатното приложението за медитация на Plum Village.

Списъкът е съставен от Сестра Тру Дедикейшън

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook