Започнете да обичате себе си!

~ Любов без доверие е река без вода. (9 юли 1982)
~ Няма нищо по-ценно за теб от връзката със собственото ти съзнание.
~ Щастието е твое право. Можеш да бъдеш напълно щастлив. Всичко, което трябва да направиш, е да откриеш кой си, какво си, какво можеш да бъдеш и после да бъдеш такъв.
~ ЗАПОЧНЕТЕ ДА ОБИЧАТЕ СЕБЕ СИ: Бог ви е дал дара на живота – влюбете се в него. Полудейте по него! Ценете го, почувствайте го, получете го, разберете го! Няма Бог, няма божественост, няма религия, нищо, ако не можете да се влюбите в себе си. Проблемът ви е, че обичате някого друг. Искате ли да бъдете като Бог? Не е трудно. Обичайте себе си!
~ В живота ви ще има добри дни и лоши дни, нормални дни и необичайни дни, правилни дни и погрешни дни, но вие трябва да разберете, че всеки ден трябва да бъде последван от нощ и всеки живот трябва да приключи. Не губете живота си в реагиране. (4 август 1981)
~ Не правете нещата сложни, а по-скоро опростявайте сложните неща. Това е признак за мъдрост. (3 август 1981)
~ Най-големият прогрес в живота е, когато разпознаеш ограниченията си и след това имаш смелостта да ги пуснеш.
~ Някои от вас са Учители, а се страхувате да бъдете лидери. Лидерът води чрез присъствие, пример, думи, мъдрост, грижа, състрадание и доброта. Учителят е човек, който има място в сърцето на ученика, а не в неговата глава. (23 април 1997)
~ За вас всичко е емоция, чувство. Но има свят отвъд чувството, емоцията, неврозата и желанието. И това е един свободен свят, това е мястото, където човек преживява екстаза. (24 април 1997)
~ Какво е старостта? Старостта е повърхностно дишане. Хората, които дишат дълбоко, никога не остаряват. Те могат да бъдат стари, но никога не се чувстват стари, технически погледнато. Дали дишането ви е съзнателно и дълбоко?
~ Отглеждайте деца, на които може да се разчита, а не зависими деца. Дайте на вашите деца основните ценности, за да посрещнат своето собствено бъдеще, а не да бъдат заслепени от бъдещето, което вие виждате. Създайте истински личности, а не безпомощни кукли. Дайте им посока, за да бъдат успешни; не ги парализирайте със суматохата на емоциите си.
~ Всички взаимоотношения се базират на мъдрост. Всички взаимоотношения се поддържат с любов. Всички взаимоотношения се подхранват от безкористна всеотдайност. Безкористната всеотдайност произлиза от мъдростта.
~ Умът винаги ще ти казва да не се подчиняваш, защото ако започнеш да се подчиняваш на нещо друго, не можеш да се подчиняваш на своя ум. (3 август 1996)
~ Духовният интегритет е вашето поведение, личност, заобикаляща среда, мислене, говорене, походка – всичко.
~ Медитацията не е това, което правите всяка сутрин. Това е практика. Медитацията е ежедневният резултат от тази практика.
~ Медитацията не е нищо друго, освен ментален душ.
~ Молитва е, когато говориш на Бог. Медитация е, когато Бог говори на теб.
~ Изтънчено е да бъдеш смирен. Прекрасно е да бъдеш мил. Прелестно е да бъдеш състрадателен. Толкова е човешко да бъдеш грижовен. Няма нужда от големи философии.
Целта на живота е да наблюдаваш и да преживяваш, да се наслаждаваш на живота във всеки един миг. Да живееш в среда, която е спокойна, тиха, лека, фина, елегантна. Просто да бъдеш. Няма значение дали си гол или си облечен в златни дрехи. Идеалната цел на твоя живот е да си благодарен, че живееш и да се наслаждаваш на това.
~ Няма такова нещо като грешно. Ако действате срещу себе си – това е грешно. Действайте за себе си – това е истината.
~ Ако не сте доволни от себе си, не си въобразявайте, че някой друг ще бъде доволен от вас. Ако не обичате себе си, как би могъл някой друг да ви обича? Ако нямате нищо, как бихте могли да споделяте? (20 юли 1982)
~ Ако можете да контролирате движението на дъха си, можете да контролирате движението на настроението си. (13 юли 1987)
~ Никой не може да премахне егото. Можете само да го превърнете в Божия воля.
~ Вдъхновението ми в живота е много просто – ако не можеш да имаш най-доброто, направи най-доброто от това, което имаш. (9 юли 1982)
~ Бракът не е институция, в която можеш да задоволиш егото, а олтар, на който да жертваш егото. Ако не разбираш това, тогава въпреки факта, че на хартия си женен, ти не си женен изобщо.
~ Ако жената спре да гледа към мъжа за вдъхновение и стабилност, тогава мъжът е загубил всичко. Тогава нещата се свеждат до просто съществуване, а не до взаимоотношения, защото страната на Луната, която блести, винаги е обърната към Слънцето.
Мъжът търси вдъхновение, признание и потвърждение на неговата личност в неговата полярна противоположност – жената. Четвъртото нещо, което търси, е завладяване – на физическо ниво, на духовно ниво и на мисловно ниво. На физическо ниво, това е нежността, която даваме един на друг; на мисловно ниво, това е вдъхновението, което даваме един на друг; на духовно ниво, това е доверието, което имаме един на друг. Ако ги има тези три неща, развиваме вяра един към друг. Тогава двама души могат да изпитат любов.
~ Всички взаимоотношения се базират на мъдрост. Всички взаимоотношения се поддържат с любов. Всички взаимоотношения се подхранват от безкористна всеотдайност. Безкористната всеотдайност произлиза от мъдростта.
~ Каква е тайната на това да бъдете благодарни? Точно в този момент вие дишате, вие сте живи и вие сте изпълнени с живот. Ако започнете с това, ще бъдете благоденстващи, богати и ще имате много възможности и приятели.
~ Когато обикновените закони на живота бъдат усложнявани, човек се обърква. Животът е обикновен жизнен поток. Този, който го остави да тече, че живее щастливо, а този, който го усложнява, ще живее нещастно. (03 юли 1982)
~ Животът тече… От момент към момент… Потечете с него и бъдете защитени от неприятностите на времето и пространството… Животът е изпълнен със сила… Изживейте го… Дъх по дъх!
~ Не бройте недостатъците и слабостите на партньора в живота си. Помнете достойнствата и добавяйте толкова, колкото можете. Отдавайте значение на привлекателните си качества, на благословиите и даровете си, и не се притеснявайте за утрешния ден. (4 юли 1979)
~ Гневът ви прави по-малко човек и повече звяр. Но от друга страна, ако пренасочите този гняв към слабостите си, ще бъдете перфектни. Ядосвайте се, ако не правите това, което е правилно. Гневът е предназначен за самопречистване. Той не е предназначен да изгаря другите. (29 юли 1996)
~ Поне веднъж на ден трябва да оставате сами със себе си. Говорете със себе си, разберете себе си. Разкажете си за слабостите си, за проблемите си, за недостатъците си и ги дискутирайте със себе си. След това се попитайте за отговорите. Няма по-добър начин за една жена да се развива, от това да се анализира, да постави въпросите пред себе си и да се помоли за отговори. Няма по-добър приятел, по-мъдър човек или някой по-истински, който да попита, от себе си. (29 юни 1988)
~ Няма къща, която да може да бъде наречена чиста, ако не се почиства редовно. Няма тяло, което да може да бъде поддържано без физически упражнения, и няма ум, който да може да бъде поддържан без медитация.
~ Ваше рождено право е да бъдете щастливи. Не сте щастливи, защото се състезавате или сравнявате с нещо, над което нямате контрол. Не можете да контролирате Безкрайността. И след като нямате контрол над Безкрайността, не се опитвайте да я контролирате. Ако се слеете с потока на Безкрайността, можете да стигнете навсякъде. Ако се борите с него, ще бъдете нещастни. Щастието е ваше рождено право. То не може да ви бъде отнето. (1989)
~ Когато обичаме, няма бариери, няма желания, няма нужди, няма искания.
~ Пътувай в светлина, живей в светлина, разпръсквай светлина, бъди светлина.
~ Ако почувствате само едно нещо в живота си – че животът е чисто и просто дар от Бог, вие ще сте най-смелият човек, вие ще сте божествени. Опитайте! Опитайте това като мисъл. В момента, в който почувствате, че животът е дар, ще станете благоденстващи. (1984)
~ Най-доброто лекарство за един човек е знанието и опитът, че може да преплува през всеки прилив и промяна на времето.
~ Правила за привличане на просперитет в живота:
1. Бъдете мили с всеки.
2. Никога не говорете лошо за никого.
3. Никога не говорете лошо за себе си.
~ Помислете какви искате да бъдете. Искате ли да сте смели, искате ли да благославяте хората, искате ли да сте добри, състрадателни и грижовни? Можете ли да обичате врага си? Ако не можете да обичате врага си, значи все още мразите себе си. Ако не можете да помогнете на някого, който се нуждае от вас, значи все още сте бедни.
~ Когато намерих Любовта в себе си, намерих Любовта във всички останали.
~ Въпросът не е каква е възрастта ви, а каква е енергията и толерантността ви. Тези две неща са важни в живота. В живота няма значение каква е възрастта ви или колко сте бедни, или богати, или къде се намирате. Това, което е от значение в живота е колко сте будни и осъзнати. (8 юли 1987)
~ Ние нямаме задължение към никого, не дължим нищо на никого. Имаме само задължение към себе си да обичаме себе си. (10 юли 1987)
~ Един от начините да тествате нещо е да кажете: ”Това прави ли ме благороден, прави ли ме божествен, издига ли ме до моя Създател?” Ако дадено нещо не е в равновесие с тези три неща, се оттеглете. И го превърнете в навик. (22 април 1997)

Из Ученията на Йоги Баджан*

*Йоги Баджан –  преподава Kundalini Yoga за широка публика за пръв път в историята, въпреки табуто, което повелявало тази тайна да бъде пазена през вековете. Този вид йога е била достъпна само за висшите касти в Индия и изнасянето и извън страната забранено. Той основава в LA първата организация по Кундалини йога през 1969 година, известна под името 3HO – Happy Healthy Holy Organization, която става реална алтернатива на младото поколение пред дрогата в годините на хипи движението. Йоги Баджан не само преподава физически упражнения, медитация и йога техники за дишане, но учи своите последователи как да живеят, как да се свързват един с друг и с Господ.
Йоги Баджан е известен още като Учителят на Ерата на водолея.
Мотото на Йоги Баджан е “Не живота е това което има значение, а куража, който добавяме към него”. Йоги Баджан напуска земното си тяло на 6-ти Октомври 2004, на 75 години. 

Превод: Камелия Захариева
Източник: Kundalini Yoga Friends

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook