Санкалпа – решение и сътворяване

Санкалпа е санскритска дума, която може да се преведе като „решение” или „утвърждение”. Това е важен момент в йога нидра и мощен метод за трансформиране на личността, както и начин за даване на положителна насока в живота.

Повечето от нас се лутат в мрака като кораби без компас, платноходи без запасна котва. Не знаем накъде вървим, защото сме водени, насилвани и тласкани от бурята на живота. Понякога вървим и по правилния път, но това обикновено става, когато са ни тласнали по него, а не защото сме го избрали.

Практикуването на санкалпа в йога ни позволява да прекараме известно време в размисъл, опитвайки се да се настроим към това, което наистина искаме в живота, което ще ни донесе дълбоко удовлетворение и реализация. Това е фундаментална практика, защото осигурява основата за всичко друго. За да постигнем удовлетворение, което е в основата на здравето, се нуждаем от осъзнаване на нашата изначална цел, нашата дхарма, нашата истинска същност, и какво искаме да постигнем в живота.

Санкалпата приема формата на кратко изречение, казано наум, което се запечатва в подсъзнанието, когато е възприемчиво и чувствително към самовнушения по време на йога нидра. Санкалпата трябва да се повтори не когато сте интелектуално активни, а когато умът е успокоен и притихнал. Решението, което вземате в началото на практиката, е като  посяване на семе, а в края на практиката – като неговото поливане.  Санкалпата е решението да станете нещо или да направите нещо в своя живот. Всеки има множество желания и амбиции, но повечето от тях се губят, изтощават или разрушават точно както би станало, ако разпръснете семена на различни места – някои може да се хванат, но повечето няма да успеят.

Санкалпата е семе, което създавате и после посявате в лехата на своя ум. Когато умът е ясен, санкалпата се развива много добре. Ако първо обработите лехата с тор и обогатители, махнете бурените и тревата и след това засеете семето, растението ще се развие по-добре. По същия начин стои въпросът с ума и с идеите. Ако подготвите ума, освободите го от ограничения, страхове, съмнения и засеете правилно семето /идеята/, то ще се развие в живота ви и ще придобие мощна насока.

Sankalpa_seme

Посее ли се веднъж семето на санкалпата дълбоко в подсъзнанието, тя привлича ограмните сили на ума, за да й помогнат за узряването на нейните плодове. Това дълбоко посято и имащо огромен потенциал семе накрая ще се проявява отново и отново на съзнателно ниво и ще доведе до промени в личността и живота ви. Всеки от нас има силата за трансформира собствената си умствена структура. Всяка личност подлежи на трансформация и никакъв страх или натрапчива идея не са така дълбоко вкоренени, че да не могат да бъдат променени.

Санкалпата е много мощен инструмент в ръцете на човека и може да даде насока за целия ви живот, ако я използвате мъдро. Целта на санкалпата не е да изпълни желанията ви, а да привнесе сила в структурата на ума, да повлияе и трансформира цялостния начин на живот не само на физическо ниво, но и на умствено, емоционално и духовно ниво.
Санкалпата е способността да се впрегне силата на волята и да се балансират енергиите на тяло-ум. Тези енергии обикновено се разпиляват от вътрешни конфликти и обърканост или от външните потребности и отговорности, които живота налага. Санкалпата е средство за концентриране на енергията, праната, на жизнената сила, така че тя да стане като лазерен лъч.

Как да формулираме санкалпата?

Откриването на санкалпата не е никак лесно. Санкалпата, която наистина ни приляга отнема време. Някои хора я намират по-скоро, но други се объркват. Някои биха искали да добавят все нови и нови неща  и се получава нещо като „Да бъда по-силен, по-любящ, по-умен, по-богат, да имам красив партньор” и други неща от този род. Този тип санкалпа може да създаде голямо объркване. Най-важното нещо при изричането на санкалпа е тя да бъде проста. Колкото по-проста е една санкалпа, толкова повече е в хармония с целта, която преследваме.
Санкалпата не е просто желание, тя е убеждение. Тя е вяра в самия себе си, вяра, че можеш да се справиш. Санкалпата не може да бъде „Искам да бъда такъв“ или „Искам да стана такъв“. Това е самозалъгване. Санкалпата е убеждението, че „Аз ще стана такъв“. Санкалпата е вяра и доверие в самия себе си, в собствената си сила и кураж. „Имам това, следователно аз мога да стана такъв“.

Санкалпата не е просто да мислиш, че ще станеш такъв, но също така и да се стремиш да станеш такъв. Ако трябва да има една позитивна санкалпа в живота на хората, която да извиси духа и ума, най-добрата санкалпа е да усещаш любов и да виждаш себе си на мястото на другите хора.

„Ако всички ние можем да се поставим на мястото на другите хора, ако всички можем да споделим красотата на истинската любов с другите, не сетивната любов, тогава светът може да стане по-красиво място. Това трябва да бъде нашата последна санкалпа в живота.”, казва Свами Сатянанда

За да стигнете до това състояние, започнете с някои основни неща: променете навиците си, променете ограниченията, които възпират вашия растеж.  Опитайте да разберете себе си, наблюдавайте се, намерете блокажите си и започнете да преодолявате едно по едно. Оставете абстрактните идеи и недостижимите концепции без предварителна подготовка.

Когато се сблъскваме с болест, най-често е много лесно да намерим санкалпа като „Аз съм  напълно здрав”. От тук следва, че аз трябва да започна да правя нещо за своето здраве веднага, за да постигна тази цел. Това също е една отворена, безкрайна санкалпа, защото означава, че ще ставаме все по-здрави и по-здрави и няма граница колко здрави ще станем. Определено добрата санкалпа се връща към едно основно нещо, което е важно за нас и ако го постигнем, ще получим всичко друго едновременно. Това е лечебната санкалпа. За да постигнем тази основна своя цел, обаче, е добре да имаме мини – санкалпи, които да използваме ежедневно. Може да имаме санкалпа „Днес съм концентриран” или „Днес ще направя медитацията си без да заспивам”. Това е пътят за по-доброто холистично здраве на тялото и ума.

Санкалпата или решението е утвърждение, което правите, за да преодолеете някаква слабост, влияеща на вашето тяло, поведение и живот, а също и да пробудите всички сили, които усещате, че ще ви осигурят вътрешен баланс и хармония. Вместо да си кажете”Аз ще откажа….”, добавете нещо като “Аз развивам…” или “Аз изразявам своята позитивна същност”. По този начин можете да направите санкалпа по свой избор и желание. Нека смисълът бъде такъв, все едно решението вече е станало реалност. Бъдете една крачка по-напред от това, което искате да постигнете.
Не се препоръчва да се използва за премахване на лоши навици. По-добре е да изберете санкалпа, която да промени цялата ви личност, така че да станете по-уравновесен, щастлив и реализиран. Когато санкалпата се превърне в насочваща сила, всичко, което правите в живота си, ще бъде успешно.

sankalp1

Санкалпата не е просто мисъл, тя е сила, мощ. Каквото и да си помислите, се отразява на околната среда. Точно както има радио вълни и други невидими вълни и честоти в околната среда, които могат да бъдат уловени със съответната апаратура, така по същия начин мислите и желанията също имат честота. Негативността и позитивността, песимизмът и оптимизмът имат честота. Каквото проявите оставя като впечатление на екрана на ума и вълните се преобразуват. Ако има дълбочина зад една мисъл, зад една санкалпа, зад едно решение, тогава сигналът, отпечатъкът в ума, ще бъде по-силен и вие ще сте в позиция да достигате този отпечатък много по-често и много по-лесно.

Идеи за санкалпа

Всичко, от което имам нужда идва при мен в точно време и по правилния начин
Обичам себе си.
Аз изглеждам добре.
Хората ме харесват, приемат и подкрепят.
Моята любов е безкрайна и безгранична.
Аз харесвам и се наслаждавам на живота си.
Доверявам се на интелигентността и интуицията в себе си.
Аз имам съвършено здраве и съм изпълнен /а с енергия и жизненост
Всяка клетка в мен е здрава и изпълнена с енергия и жизненост.
Аз мога да лекувам себе си.
Аз съм изпълнен/а с любов и хармония.
Аз съм спокоен, уравновесен и позитивен.
Аз съм над всички ограничения.
Аз успявам във всяко начинание.
Аз съм великолепно същество и имам безкраен потенциал.
Аз говоря, мисля и действам позитивно и креативно.
Аз съм обичана и умея да обичам.
Аз умея да се грижа за себе си.
Аз прощавам за всичко и на всеки. Прощавам на себе си.
Аз взимам най-добрите решения и давам най-доброто от себе си.
Аз успявам да реализирам потенциала в себе си по най-добрия начин.
Аз заслужавам и получавам най-доброто.
Получавам блага отвсякъде и от всичко.
Живея в абсолютна хармония със света и себе си.
Всичко  в живота ми е наред. Всичко работи за мое добро.
Вратите за развитие са отворени пред мен и заслужавам най-доброто.

Източници:
YOGA Magazine
Из „Йога нидра” от Свами Сатянанда Сарасвати

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook