Какво да спрем да правим за себе си?

Когато спрете да преследвате грешните неща, ще дадете шанс на  
правилните неща.

Както Мария Робинсън казва: „Никой не може да се върне и да започне едно ново начало, но всеки може да започне днес и да създаде нов край.“ Нищо не може да бъде по-близо до истината. Но преди да може да започне този процес на трансформация, трябва да спрем да правим нещата, които ни спират.

30 неща, които да спрем да правим за себе си. Това са някои идеи, с които да започнем:

1. Спрете да губите време с неподходящи хора. Животът е твърде кратък, за да прекарват времето си с хора, които „изсмукват” щастието от вас. Ако някой ви иска в живота си, ще направи място за вас. Вие не трябва да се борите за място. Никога, никога не настоявайте да бъдете близки с хора, които гледат единствено себе си. И не забравяйте, че истинските приятели не са тези, които стоят до вас в най-добрите ви моменти, а тези, които остават до вас в най-лошите.

2. Спрете да бягате от проблемите си, а просто се изправете срещу тях. Няма да бъде лесно, но отричането няма да ви помогне ни най-малко в преодоляването им. Никой и не очаква от вас да се справяте с всички изпитания с лекота.  В действителност проблемите ни разстройват, натъжават, причиняват ни болка и потъване, но това е целта на живота – да се сблъскваме с проблеми, да се справим с тях,да натрупаме опит и да се адаптираме към промените. Това е, което в крайна сметка ни моделира като личности.

3. Престанете да се самозалъгвате. Можете да излъжете някой друг в света, но не можете да лъжете себе си. Животът ви се подобрява само, когато сграбчите всички шансове, но първият  и най-труден шанс е да бъдете честни със себе си.

4. Спрете да поставяте собствените си нужди на заден план.  Най-болезненото нещо  е когато губите себе си, докато отдавате твърде много на някой друг и забравяте, че вие сте твърде специални. Помагайте на другите, но помогнете и на себе си. Ако има подходящ момент, за да следвате страстта си и да направите нещо, което има значение за вас, то този момент е СЕГА.

5. Престанете да се опитвате да бъдете някой, който не сте. Едно от най-големите предизвикателства в живота е да бъдем себе си в един свят, който се опитва да ни накара да се харесаме на всички останали. Някой винаги ще бъде по-хубав, някой винаги ще бъде по-умен, някой винаги ще бъде по-млад, но никога няма да бъде като вас. Не се променяйте, за да се харесате на хората. Бъдете себе си и правилните хора ще се влюбят в това, което сте.

6. Оставете миналото. Не можете да започнете следващата глава от живота си, ако продължавате да „препрочитате” предишните.

7. Престанете да се страхувате да не допуснете грешка.  Правенето на грешки  е поне десет пъти по-продуктивно, отколкото нищо да не правим. Всеки успех е резултат от грешки, които стоят зад него. В крайна сметка ние съжаляваме много повече за нещата, които не сме направили, отколкото за тези, направени по грешен начин.

8. Спрете да се укорявате за стари грешки. Ние може да обичаме грешния човек и да плачем за грешните неща, но без значение как нещата се объркват, едно нещо е сигурно – грешките ни помагат да намерим лицето и нещата, които са точно за нас. Ние всички правим грешки, има борби и дори съжаляваме за неща в нашето минало. Но вие не сте грешките си.  Вие сте тук, сега със силата да обогатите вашия ден и вашето бъдеще. Всяко едно нещо, което се е случвало в живота, ви е подготвяло за момент, който тепърва предстои.

9. Престанете да се опитвате да си купите щастие.  Много от нещата, които желаем, са скъпи. Но истината е, че нещата, които наистина ни удовлетворяват са напълно безплатно – любов, смях и нещата, които обичаме.

10. Спрете да търсите щастието си чрез друг човек. Ако не сте доволни от себе си и живота си, няма да бъдете щастливи в дългосрочни отношения и с никой друг. Трябва да си създадете стабилност в живота, преди да можете да го споделите с някой друг.

Спрете да бездействате!

11. Престанете да бездействате. Оценявайте ситуациите и предприемайте решителни действия. Вие не можете да промените това, пред което отказвате да се изправите. Постигането на напредък носи риск. Няма как да стигнете до втора база без решителната първа фаза.

12. Спрете да мислите, че не сте готови.  Никой никога не се чувства на 100% готов, когато възникне възможност. Повечето големи възможности в живота ни принуждават да излезем от зоната си на комфорт, но това приемаме, че ще е само в началото.

13. Спрете да участвате във взаимоотношения по погрешни причини.  Отношенията трябва да се избират разумно. По-добре е да сте сами, отколкото да бъдете в лоша компания. Няма нужда да бързате. Ако нещо е писано да бъде, това ще се случи – в точното време, с правилния човек и за най-добрата причина. Любовта ще се появи, когато сте готови, а не когато сте самотни.

14. Спрете да отхвърляте нови взаимоотношения, заради развалени стари връзки.  Всеки, който срещате в живота си има определена цел. Някои от тях ще ви тестват, някои ще ви използват и някои от тях ще ви научат на нещо. Но най-важното е, че всеки от тях ще ви помогне да дадете най-доброто от себе си.

15. Престанете да се състезавате срещу всички. Не се притеснявайте за това, което другите правят по-добре от вас. Концентрирайте се върху собствените си способности всеки ден. Успехът е битка със самите себе си.

16. Престанете да завиждате на другите. Завистта – това е да се концентрирате в хубавите неща на другите, вместо над това, което притежавате вие самите. Запитайте се: „Какво е това нещо, което аз имам, а другите нямат, но желаят да имат?“

17. Спрете да се оплаквате и самосъжалявате.  Животът понякога ви изпраща предизвикателства,  за да преминете към посока, която е предназначена за вас. Вие не можете да видите или да разберете всичко това, в момента,  в който се случва и може да ви бъде трудно. Но проблемите са причината да бъдете там, където трябва да бъдете. В крайна сметка това ще ви отведе до по-добро място, човек, състояние на ума или ситуация. Така че се усмихнете! Нека всички да знаят, че днес сте много по-силни, отколкото сте били вчера, и вие ще бъдете.

18. Спрете да държите яд в себе си.  Не живейте живота си с омраза в сърцето. Вие наранявате себе си повече, отколкото хората, които мразите. Прошката е отговорът … нека отидем, да намерим покой, да освободим себе си! И не забравяйте, прошката не е само за други хора, това е за вас. Трябва да си простим, да продължим напред и да се опитаме да направим по-добре нещата следващия път.

19.  Не позволявайте на другите да свалят нивото ви. Не се отказвайте от вашите стандарти,  за да се принизите към онези, които отказват да повишат своите.

20. Спрете да си губите времето, за да се обяснявате на другите.  Вашите приятели не се нуждаят от това,  а враговете ви, няма да ви повярват. Просто правете това, което знаете със сърцето си, че е правилно.

21. Спрете да правите едни и същи неща отново и отново, без почивка.  Моментът да поемете дълбоко дъх е, когато не разполагате с време за това. Ако продължавате да правите това, което правите, ще получавате това, което получавате. Понякога трябва да се дистанцирате, за да видите нещата ясно.

Не пренебрегвайте малките моменти!

22. Спрете да пренебрегвате малките моменти.  Насладете се на малките неща, защото един ден може да погледнете назад и да откриете, че са най-големите неща. Най-добрата част от живота ви ще бъдат малките, безименни моменти, които сте прекарали с някой, който има значение за вас.

23. Престанете да се опитвате да направите нещата по-съвършени.  Реалният свят не поощрява перфекционисти, а възнаграждава хората, които правят нещата до край.

24. Спрете да следвате пътя на най-малкото съпротивление.  Животът не е лесен, особено когато имате намерение да постигнете нещо значимо. Не избирайте нещо само, защото е лесно. Направете нещо необикновено.

25. Не се дръжте така, сякаш всичко е наред, когато не е.  Това е добре, но за кратко. Не е  нужно да се преструвате, да бъдете силни  и постоянно да доказвате, че всичко върви добре.  Не се притеснявайте от това, което другите хора мислят. Ако имате нужда да поплачете, плачете – това е здравословно. Колкото по-рано го направите, толкова по-скоро ще бъдете в състояние да се усмихнете отново.

26. Спрете да обвинявате другите за вашите проблеми.  Степента, в която можете да постигнете мечтите си зависи от степента, до която можете да поемете отговорност за живота си. Когато обвинявате другите за това, което преживявате, вие отричате отговорността – вие давате на други власт над тази част от живота ви.

27. Престанете да се опитвате да бъдете всичко за всички. Това е невъзможно и опитите само ще ви изчерпват. Но ако усмихнете един човек, ще може да промените света. Може би не на целия свят, но неговия свят. Така стеснете фокуса си.

28. Спрете да се притеснявате толкова много. Тревогите няма да спрат бъдещите проблеми, но ще ви лишат от радостта на днешния ден. Един от начините да проверите, дали си заслужава тревогата, е да си зададете въпроса: „Дали това, за което се притеснявам сега, ще има значение след една година? Три години? Пет години?“ Ако не, тогава не си струва да се притеснявате за това.

29. Спрете да се съсредоточавате върху това, което не искате да се случи. Съсредоточете се върху това, което искате да се случи. Позитивното мислене е в челните редици на всяка велика история на успеха. Ако се събуждате всяка сутрин с мисълта, че нещо прекрасно ще се случи в живота ви днес и наблюдавате, вие ще откриете, че сте прави.

30. Не бъдете неблагодарни. Без значение колко успели или неуспели сте, събуждайте се всеки ден благодарни за живота си. Някой някъде другаде отчаяно се бори за неговия живот. Вместо да си мислите за това, което ви липсва, опитайте се да мислите за това, което имате.

Автор: Marc Chernoff

Източник: http://www.marcandangel.com/

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook