В полунощ срещу Водици (Богоявление) водата започва да „чува“ и да сбъдва

Народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението.
Големият български празник ВОДИЦИ води началото си преди Христа. Свързан е със силата на водата да „помни”и преклонението пред животворството й.
Старите българи са вярвали, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни.
Затова повечето от обредите са свързани с действия и наричания, отправени към, от и за Водата: Мълчана вода, Жива вода, Кадена вода, Наречена вода, Умна вода, Мъчна вода, Любена вода, Вречена вода, Здрава вода …
Паметта и силата на Водата, както и тяхната употреба и контролиране учените откриват и започват да използват едва през последните 15 години. Оказва се, че това е много старо знание, познато на българите от векове!

Празникът ВОДИЦИ е разделен на три части:

Започва от 5-ти януари вечерта, когато в полунощ “потайна доба” небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”.
Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Водата и Бога го чуват и го „сбъдват”! Наричат го ДА БЪДЕ!

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а мъжки отрочета до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да умие болест и грях на Живата вода!

7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и женски отрочета до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.
На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбения период! НАРЕЧИ СИ ВОДАТА!

БЪЛГАРСКО ОБРЕДНО НАРИЧАНЕ

На ВОДИЦИ се нарича за Ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-ти , така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с Вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки Добросторник в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода! Предизвиква се и се изказва почит пред Силата на Водата, за да е силно и плодоносно Новото начало!
Нарича се за Ново начало, Сила, Благоденствие, Любов и Здраве!

КАК ДА НАРЕЧЕШ ВОДАТА СИ

Здравей, Добросторнико! Веднага казвам, че щом четеш това, трябва да си наясно, че ще пиша за Магията. И за това как можеш да я сториш сам. Ако нещо те стяга под лъжичката, да знаеш че е собствената ти вяра. Недей да вървиш против нея!
Ако пък наричаш себе си християнин и с любопитство и радост би участвал в тази приказка, може би е крайно време да си зададеш някои въпроси. Та да започваме:
Когато се здрачи достатъчно навън на 5-ти, налей вода в един съд. Може да е купа или малка тенжерка. По-добре да е по-голям съд и по-широк! Гледай да не е пластмасов съд.
Някога водата се е наливала от извор или кладенец, но ти ползвай чешмата в къщи.
Изнеси водата навън – на балкона или прозореца, или на двора. Хвани съда с две ръце и притихни малко с водата си. Остави я да те усети. Подишай свежия въздух с нея. Постойте си така поне 5 минути.
Поздрави я и й кажи името си. НА ГЛАС!!! Тя вече те познава. Тя е ТВОЯТА вода. Постойте още малко заедно, остави съда навън и се прибери. Нека водата ти остане няколко часа под небето да се „измълчи” и пречисти.

Точно преди полунощ излез отново при нея. Тогава преди ВОДИЦИ силата й е най-голяма. Отново хвани съда с две ръце. Дланите ти трябва плътно да обхващат стените. Знам, че е студено…
Сега се свържи с твоята вода. Помисли кое е най-голямото ти желание, кое е това, чието сбъдване ще ти донесе нова Сила и Радост. Не бързай!

bowl_with_wother

ИЗРЕЧИ НА ГЛАС ПРЕД ВОДАТА СИ НАЙ-СЪКРОВЕНОТО СИ ЖЕЛАНИЕ!
Заяви волята си ясно и категорично! Наричай, не моли!
Притихни отново и постой с нея. Опитай се да си представиш как ще изглежда живота ти, когато точно това желание бъде сбъднато. Опитай се да „видиш” тази картина в твоята вода.
Огледай се в нея!
Как ще изглеждаш сбъднат?
Виж как си облечен!
Има ли някой наоколо?
Къде си?
На какво мирише?
Какъв сезон е?
Наслади се на Сбъдването си!
Предизвикай абсолютната си увереност, че това ще се случи!
Кажи на водата всяка дума, която се явява в този момент…
И завърши НА ГЛАС с най-старото и силно наричане:
РЕЧЕНОТО МИ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!

После покрий водата с кърпа (по възможност бяла) и се прибери.
Остави водата си да преспи навън, в нощта, в която стихията най-много чува!

Ако правиш това наричане по друго време, остови водата някъде до леглото си, да надникне и в съня ти,  да поема ПРАВОТО ТИ СЛОВО (истината ти) цяла нощ. Да го чуе, да го залюлее, да го изкъпе, да му вдъхне живот и да пренареди твоето СБЪДВАНЕ.

Сутринта на ВОДИЦИ, когато се събудиш първо иди при Водата си. Измий си очите с нея и с много обич отпий от твоето Сбъдване. После пак…
Усети твоя ДАР с цялата си душа. После склони чело пред Водата и на глас й благодари!
Прибери я. Можеш да я изпиеш цялата или по малко, както искаш, да наръсиш с останалото от нея дома си, да полееш някое цвете – както прецениш. Това е НАРЕЧЕНА вода и тя ще носи енергията на желанието ти. Силата й е право пропорционална на емоцията, която си вложил в нея и на количеството Вяра, изпълваща душата ти. Така че, магията е в твоите ръце!

ДАЛИ Е ИСТИНА

Това е много стара Магия. За мен работи от години.
А колко работи за теб, зависи от Силата ти, Куражът ти и Корена ти.
Моля ви, подарете тази Магия на децата си! Позволете им да станат част от старата българска приказка! И, направете ми една услуга, не наричайте това вълшебство, бихте излъгали! Не сменяйте същинското име, за да сте в мир със собствената си вяра. Това е част от правото слово на Магията и силата й!

Честити ти Водици, Добросторнико!

„Добра стига, български рожби!
Дъхът ви сещам, с Дъха си отвръщам.
Вярата и Думите, рожби,
В дълбините си в Чудо превръщам!
Нека Всякоя болка, Урок да бъде научен!
Нека след загуба страшна, дар да бъде заслужен!
Да бъде Обич в очите, с които един друг ще се гледате!
Да бъде Здраве в снагите ви, Животът ви дълго да пази!
Да бъде Сила и Смелост, истината на глас да изричате!
Да бъде Благо и Радост от тука нататък в съдбите ви!
Да бъде Благодат за България, че корените ви да пребъдат!
И нова сила да дойде за Ново начало по Пътя ви
И ако от Истина идва, туй що от Водата поискахте
Нека след днес, на ВОДИЦИ, сбъднато да го видите!
И НЕКА РЕЧЕНОТО ТИ В ТАЗИ НОЩ ДА БЪДЕ СТОРЕНО!“

Розмари Де Мео
Повече на: http://narichane.com/

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

32 коментара
 1. Много ми хареса статията ви! Благодаря за надеждата и вярата, която поражда сбъдването на едно съкровенно желание. Бъдете здрави и споделяйте българските обичаи, хубаво е да знаем традицийте на нашите деди. Благодаря и на приятелката ми, която ми изпрати линка ви, нека има късмета който търси!
  Щастлива да е Новата година за всички!

 2. Това е последната ми надежда.Дано този стар български обичай наистина сбъдне мечтата ми.Благодаря.

 3. tolkova sam smaqna I o4udena.Za6to nqma koi da ni nau4ava ot malki za tezi ne6ta.Za6to u4at detsata niyolkova gluposti.Trqbva da ima 4asove v u4ili6te za balgarskite traditsii za 6tastieto I nadejdata koito nosqt,za gordostta koqto ni davit,sa Danov,za bqloto bratstvo,za vsi4ko koeto U4itelqt na Balgarite a ve4e I na tselia svqt U4i

 4. Добре, но какво правим ако ,, наречената вода,, е замръзнала сутринта? Все пак са минусуви температури.

  1. Няма проблем, че е замръзнала. Оставете я на стайна температура и когато се отпусне, я използвайте по същия начин.

  2. И аз имах такива опасения, но на сутринта нямаше и намек за замръзване, въпреки студа… Много странно…

 5. A „подаряването“ на магията на децата след моето наричане, в полунощ на водата ли да стане, чрез изричане на горните слова, че не разбрах?

 6. Сега прочетох коментара на Розмари (Благодаря!!!) във фейсбук, че на намаляваща луна трябва да се пожелава освобождаване от нещо, раздяла с него: човек, който ни наранява, страх, болест. Само си мисля нещо… предвид това, че говорим за вода, която, както знаем, се структурира със силата на думите и мисълта, смятам все пак да не изричам директно тези думи, а да ги променя, като се запази смисъла, нали ще се ползва тази вода и за миене, пиене и т.н.. Пример, за да поясня: болест -> нездраве, страх-> недобри емоции и енергия… да бъда освободена, защитена от тях и т.н.

 7. Правилно ли съм разбрала….в статията пише, че наричането може да се извърши и на 6ти и на 7ми, тоест процедурата която правим с водата тази вечер, може да се направи и утре вечер срещу 07.01. Или наричането се прави само на 05ти вечерта?

  1. Да, точно така. Описано е добре в статията – „На ВОДИЦИ се нарича за Ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-ти , така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с Вода, която от Мълчана се превръща в Наречена. Всеки Добросторник в обреда се умива с Мълчаната вода и изрича най-силните си желания и копнежи пред нея, за да я “обърне” в Наречена, Силна вода! Предизвиква се и се изказва почит пред Силата на Водата, за да е силно и плодоносно Новото начало!
   Нарича се за Ново начало, Сила, Благоденствие, Любов и Здраве!“
   Приятно наричане и благословено сбъдване! 😉

 8. Благодаря, че дойде тази информация при мене! Направих го! Значи ли, че може да се прави всеки един от двата следващи дни също? Или се прави еднократно? Сила, Благоденствие, Любов и Здраве да има за всички!

 9. Нещо явно не мога да разбера….:) На мен ми отговорихте – „Да, точно така. Описано е добре в статията – „На ВОДИЦИ се нарича за Ново начало! Това може да бъде сторено както на 6-ти , така и на 7-ми януари. Обредът се извършва с Вода, която от Мълчана се превръща в Наречена“. А пък на Мина – „Наричането е днес само – на 5 срещу 6 януари.“

 10. Знам,че на пръв прочит звучи глупаво,но тъй като прочетох статията днес,има ли друго време,благоприятно,дори не чак толкова,да се извърши този магичен ритуал?

  1. Може да направите това на Богоявление, което се чества по стар стил и се пада на 19 януари. Но като знаете, че водата има памет и поема от нашите мисли и чувства, винаги когато вложите осъзнато сърцето си към нея, тя ще се превърне в магия. Препоръчвам ви: Великата тайна на водата
   Имайте прекрасно сътворяване всеки ден, докато пиете водата, готвите с нея, къпите се и т.н.

 11. Миналата година направих ритуала и всичко което нареках ми се сбъдна. Тази година се подготвям да го направя пак. Хора вярвайте и искайте ще ви бъде дадено. ?

 12. Аз съм виждала как „се отваря небето“ в нощта срещу Богоявление. Бях навън в полунощ с лице на север. Появи се широка светла ивица светлина от източния до западния хоризонт, задържа се почти секунда и се скри. Това се повтори и потрети. Нямаше начин да е било светкавица, защото нямаше облаци. Нямаше начин да е някаква светлина от кола или огън или фойерверки, тъй като беше в планината, а и фаровете на една кола или някакъв китайски фишек не могат да предизвикат толкова широка и ярка ивица светлина… Това си беше „отваряне на небето“, хора. След това всяка година отново излизах на 5 срещу 6 януари в полунощ навън, но повече не видях такова явление. Имайте предвид, че съм човек с висше техническо образование и разбирам от физични явления (изучавала съм дори ядрена физика). Това си беше Божие чудо. Тогава си пожелах нещо – усетих се какво става 🙂 Сбъдна се още същата година 🙂

 13. Здравейте. Намирам се извън България, но реших да си направя този ритуал. Случи ми се нещо много странно докато държах съда с мълчаната вода. Усетих лек аромат на парфюм и в първия момент помислих, че мирисът идва от шала, с който се бях наметнала. И друго нещо, което ми направи впечатление, че времето беше съвсем тихо, нямаше никакъв полъх, а докато седях на открития балкон се появи вятър, и отметна косата ми леко назад. Аз ли си внушавам нещо или се случват някакви подобни неща при извършване на тази Магия. В стаята подуших шала си, но нямаше никаква следа от парфюм. Реших да споделя тук и ще се радвам на отговори.
  Всичко най-прекрасно на всички желая!

  1. Благодарим ви за споделянето! Магията съществува! Чудесата са факт! Всичко около нас резонира! Тихи и нежни ангелски присъствия има около вас. Нека реченото ви да бъде сторено!

 14. Здравейте,

  В narichane.com описанието на традицията е малко по-различна и съкратена. Там никъде не се посочва дата, в която се прави Магията, както и че водата оставяме отвън и в полунощ отиваме при нея. А само веднъж сме с водата навън и после я оставяме при нас, в стаята.
  Може ли да бъде съкратен ритуала така и може ли да се направи в дати извън 5 срещу 6.01.?

 15. Истина е – Мълчаната вода сбъдва желания. На идващият Йорданов ден ще направя ритуала за трети път. Предишните два пъти исках неща които бяха 99.9 % неосъществими – сбъднаха се точно както ги пожелах. Цяло чудо е. Магията за наричане се прави на 5-ти 10-15 минути преди полунощ срещу 6-ти. Водата трябва да бъде изнесена щом се мръкне навън – да постои няколко часа „под звездите“ на тихо и спокойно място. Така че нищо да не смущава общението ви с нея – да сте насаме с водата под открито небе. Когато отидеш да кажеш желанието си чувстваш много силно присъствие край себе си – страшничко е… Тихо а наоколо сякаш присъстват хиляди същества.Запазете спокойствие и не забравяйте да изречете магическите думи накрая. 🙂 А небето наистина се отваря и от него струи странна мистична светлина . Може да звучи неправдоподобно но който го е изпитал знае за какво става дума.

 16. Всичко написано по горе е много – хубаво .Книгата която прочетох от тази писателка Розмари Де Мео също е пълна със такива истини който всеки от нас е хубаво да знае и да помни. Горещо Ви препоръчвам да я прочетете и ще останете очаровани от истините в нея.

 17. Аз никога не съм го правила този ритуал, ако и да знам много за магическата сила на водата. Но, утре вечер ще го направя. Искам само да попитам дали трябва само едно желание да нарека.
  Благословена и много щастлива нова гонина на всички!

  1. Опитайте! Магията се случва, когато вярваме и се молим от сърце!
   Говорете на водата като на любим човек. Не бройте желанията си!
   Успех и нека да бъде всичко, което желаете!

 18. Някак страшничко звучи.Много искам да го направя,но… Тази вечер ще опитам.Прочетох книга та на Розмари де Мео и бях впечатлена меко казано,бях направо изумена.Как и защо ,нещо залегнало дълбоко в корените ни е забравено и отрича но от БПЦ .

 19. Благодаря от сърце,разплакахте ме толкова е силно написаното….Бъдете здрави и сбъдвайте мечтите си!

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook