Нашето тяло говори за емоционалното ни здраве

Нашето физическо тяло е отражение на нашето емоционално, ментално и духовно здраве. Тези три нива са дълбоко преплетени и всяко от тях играе своята роля за нашето цялостно здраве. Ето защо липсата на баланс в едното, води до дисбаланс в останалите.

Осъзнаването на тази концепция води до разбирането, че наблюдавайки физическото тяло, можем да измерим здравето на нашето емоционално тяло или нашия ум, защото те са взаимно свързани. Разбира се, не винаги физическите симптоми са в резултат на емоционален стрес. Важно е да направим тази разлика, а не винаги да заключаваме, че всеки физически проблем е в резултат на неразрешен емоционален модел. Все пак в случаите на хронични физически проблеми, често присъства емоционалния или духовен компонент. Ето защо е важно да вземем предвид този аспект, когато определяме първопричината на проблема, което е безценно за неговото лечение.

Учените вече могат да измерят емоциите, както и физиологичният им отговор в тялото. Например, гневът причинява високи нива на холестерола и високи нива на сърдечния ритъм. Дългите периоди на тъга причиняват депресия, което понижава имунната система.

Какво разказва тялото за вашите емоции?

Емоциите, като всяка друга мисъл, имат вибрационна честота. Емоциите на мир, любов, вълнение, спокойствие, радост и благодарност имат по-висока вибрация и емоции на гняв, страх, тъга поддържат по-ниско ниво на вибрации.

Йогите от векове знаят, че нашите мисли и чувства се отразяват на физическото тяло. Прилагането на древните традиции, заедно с най-новите постижения в науката, може да ни научи, как да търсим в тялото сигнали за най-дълбоките, скрити предизвикателства.

Предната част на тялото е емоционалната страна, която представяме на света; очевидна в чертите на лицето, стойката и т.н.

Задната част на тялото отразява емоциите, с които не искаме да се справим, или да разкриваме пред останалите. Неизразените или потиснати емоции “засядат” в гърба, раменете, прасците и т.н. Когато задържаме прекалено много негативни емоции, те могат да извадят тялото от равновесие.

Китайската медицина твърди, че емоциите могат да създадат застой в енергията на тялото, което води до проблеми с далака, сърцето, бъбреците, черния дроб, пикочния мехур, жлъчния мехур и т.н. Според традиционната китайска медицина седем емоции – радост, гняв, безпокойство, скръб, тъга, страх и ужас влияят на физическото ни здраве.

Китайската психология, която е неразделна част от китайската медицина, се фокусира върху връзките между емоциите и органите и ефекта им върху нашето здраве.

Радостта е емоция на дълбоко доволство и е свързана със сърцето и тънките черва. Силното радостно вълнение може да доведе до възбуда, безсъние, треска, сърцебиене.

Гневът е емоция, която асоциираме с негодувание, чувство на неудовлетвореност, раздразнителност и ярост. Според китайската медицина тази холерична емоция се съхранява в черния дроб и жлъчния мехур, които произвеждат и съхраняват жлъчката. Гневът може да окаже въздействие върху много биологични процеси, които изпиват енергията и причиняват главоболие, световъртеж и високо кръвно налягане.

Тревожността е емоцията на прекаленото безпокойство, което може да окаже въздействие на белия дроб и дебелото черво.Тревожността може да лиши човек от способността да използва енергията, да доведе до задъхване и възпаления на дебелото черво.

Тъгата може да разплаче човек, да създаде дисхармония в белия дроб или дебелото черво и да блокира потока на енергията в тялото. Тъгата може да изпие желанието за живот, да нарани белия дроб и да причини дихателни проблеми.

Умислеността е състояние на прекаленото умуване и меланхолия. Прекаленото потъване в мисли влияе на далака и може да причини умора, летаргия, невъзможност да се концентрираме. Би могло да натовари храносмилателната система и да причини газове и подуване на корема.

Страхът е емоция, която може да причини дисхармония в бъбреците и да причини неволно уриниране. Страхът може да доведе до спонтанна загуба на контрол върху бъбреците и пикочния мехур.

Емоциите се проявяват във физическото тяло

Няколко примера за това как емоциите се проявяват във физическото тяло:

Боли ви глава или често сбръчквате чело: Това означава, че трябва да спрете да игнорирате своята интуиция и да се доверите на това, което вашето висше АЗ се опитва да ви каже за една ситуация или човек. По принцип, трябва да се обърне внимание на червата. Болка в задната част на главата, а не отпред, означава, че не сте си простили минали грешки.

Късогледство или далекогледство: Означава, че имате проблем да “виждате нещата ясно”. Хора с далекогледство често се лутат в бъдещето, а късогледите не могат да видят по-далеч от носа си. Да видят настоящето, тук и сега е трудно за хора и с двата проблема. Медитацията е един начин да се разтоварим от емоциите, които ни карат да се чувстваме неудобно тук и сега

Проблемите със слуха се асоциират с неспосбобността да се абстрахирате.

Устата се свързва с изразяване на нашата чувственост. Ако сте загубили вкуса си, то може буквално да означава, че сте загубили връзка с реалността, защото това оставя лош вкус в устата ви. Тази част от тялото е свързана с втората чакра или Swadhistana и е връзка към половите органи. Ако не можете да изпитате удоволствие, без чувство за вина или да изпитате сексуално удовлетворение, това води до нацупени, непривлекателни устни.

Вратът и раменете поддържат главата, но също така са портала между главата и сърцето – или Анахата Чакра (сърдечна чакра) и Аджна чакра (Центърът на епифизата). Проблеми с врата или скованост в раменете може да означава, че изпитвате трудности да обедините остротата на мисленето със смекчаващото състрадание. Ако сте силно изразен интелектуален тип е възможно да имате проблеми с врата. Това е най-тясната част от тялото – между торса и главата, следователно тази част най-лесно може да бъде задръстена енергийно. Йога асани като Matsyasana (поза риба) и Halasana (поза рало) могат да помогнат да освободим тези блокажи и емоциите, които съхраняваме без да осъзнаваме това.

Ръцете и краката ни показват как се отваряме към другите хора. Всеки блокаж на позитивната емоция да се отворим към другите, може да се прояви като физически симптом в краката и ръцете.

Едно затворено и защитено сърце, често означава, че се изгърбваме и притискаме гръдния кош и белите дробове. Ако ни е трудно да изразим любовта си или да приемем любовта на друг, вероятно има блокаж в гърдите, дробовете или сърцето.

Има много начини, по които емоциите се проявяват в тялото ни и доказателства, че усещанията за щастие, спокойствие и свобода са най-добрият начин да променим не само здравето, но и физическия си облик.

Щастието е по-ефективно от пластичната хирургия и лекарствата за поддържането на нашата жизненост и здраве.

По материали от  Christina Sarich* и Jeffrey Traister**

Превод: Марияна Стракова

Използвани източници: The Healers Journal и Livestrong.com

*Christina Sarich е музикант, йога, хуманист и писател. Нейният блог е Йога за Новия свят.
Нейната най-нова книга е Pharma Sutra: изцеление на тялото и ума си чрез изкуството на йога.

**Jeffrey Traister е писател и режисьор. Той има магистърска степен по хранене и медицина от Колумбийския университет.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook