Как да контролираме мислите си

Можем да създадем навика да държим контрола на ума и да променим характера на мисленето си. С малко усилие и  последователност можем да се научим да владеем и съсредоточаваме мисълта така, както желаем. Хаосът в мислите ни често поддържа в нас усещането за непълноценност и неудовлетворение.

Мисълта, че сте ограничени, че сте жертва на обстоятелствата, вярата, че не можете да се издигнете над обкръжаващата ви среда, са виновни за отслабване на дарбите ви и за намаляване на способността ви да действате, а оттук до голяма степен и за бедността и нещастията на човечеството.

Когато заличите от убежденията и речника си думите „не мога“, „така ми е писано“ и „съмнявам се“, поемате по пътя на успеха и щастието. Не може да сте силни, докато живеете с убеждението, че сте слаби или да бъдете щастливи, докато живеете убедени в неволите или в нещастията си.

Докато мислите и говорите постоянно за лошото си здраве, няма как да се надявате да сте здрави и силни. Докато непрекъснато се съмнявате  в себе си и способностите си, няма как да очаквате, че ще постигнете успех в това, което правите. Докато сте убедени, че сте нещастни и без късмет, няма лекарства, нито специалисти, които могат да променят положението ви, докато не започнете да мислите другояче.

Промяната в мислите ви ще промени състоянието на тялото ви толкова естествено и положително, както слънцето и дъждът разтварят листенцата на розовата пъпка.

rose

Предлагам ви няколко практични съвета от Франк Хадок, които могат да ви помогнат, за да изградите навик за контрол над мислите си.

>> Решително, непрестанно и разумно поддържайте на нужната висота духовните си стремежи чрез постоянно трениране на силна воля към висшите реалности, каквито са положителните и възвишени цели, благородните идеи, здравето, мирът, истината, успехът, алтруизмът, най-хубавата литература, изкуството, науката, най-благородните социални движения и институции на времето и истинската религия.

>> В контакта с другите хора се стремете в личния ви душевен живот да цари постоянен мир. Нека той бъде така пълен, че да не издава усилията ви за неговото постигане чрез постъпки, които ще бъдат доловени от подсъзнанието на околните като студенина или скрита враждебност.

>> Избягвайте всякакви дразнения!

>> Не проявявайте антагонизъм!

>> Не давайте повод на другите да долавят нещо, което се заражда в мисълта ви, с цел да нарани техните чувства. Прогонете от себе си всички чувства на презрение и подигравки, не позволявайте на никакви трептения от гняв или раздразнение да нахлуват във вашия душевен живот!

>> Прогонвайте напълно всякакви мисли за опасение от хора, с които имате работа.

>> Поддържайте лична атмосфера, която е наситена с динамичната сила на оптимистичното очакване – очакването да се случи нещо хубаво.

Преди всичко гневът, раздразнението, ревността, депресията, киселото настроение, мрачните мисли и притесненията трябва да бъдат изгонени от ума завинаги чрез непоколебимата и решителна воля. Всички тези лоши мисли са демони за тялото — те не само смущават ума, но също така нараняват и тялото като предизвикват отделянето на отрови в организма и по този начин влияят отрицателно върху клетките. Тези емоции затрудняват дори и кръвообращението. Отровите, които те произвеждат, са крайно смъртоносни. Те мачкат и късат клетките на нервната тъкан. В резултат на тяхното влияние човешката психика достига ниво, което е пагубно за волята. Те прогонват надеждата, потискат възвишените стремежи и намаляват умствените способности. Лошите мисли трябва да бъдат прогонени от живота като вземете решение, че винаги трябва да ги преследвате като врагове. Подобни негативни емоции трябва да бъдат задушени и заличени и да бъдат напълно изключени от живота ви.

Който успее да постигне тези огромни резултати ще открие увеличение на волевите си възможности, които ще му помогнат да устои на всички естествени житейски предизвикателства.

Из „Силата на волята“ от Франк Хадок

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook