Илиан Божанов: За знаците по пътя към Промяната

Радостта да живеем споделя с нас Илиан Божанов.

Илиан е инструктор по салса, но всъщност много повече – като всеки един от нас. Запознахме се по прекрасен начин преди месец, когато търсихме нови места, на които да предлагаме нашето списание. Търсейки всъщност път към вас, нашите читатели, попаднахме и на Илиан… Както би казал той, това е едно от ония синхронични случвания, които почваме да виждаме на съответния участък от пътя. Та сега вървим заедно по общия път и той ни разказва  – за това как салса е духовно пътешествие, за начините да се обърнем към себе си, да помогнем на останалите, на света…

Видях салса за първи път преди 18 години

Грабна ме атмосферата, която се усещаше не само в лицата на хората, но и във въздуха на един клуб в Студентски град. Виждаше се само позитивизъм и добро разбирателство между всички в заведението. Понеже почти всеки ден бяхме там – включително и тогава, когато нямаше латино, мога да кажа, че в дните без салса не беше същото, някои идваха, за да създават конфликти, много често се стигаше до проблеми и дори бой. Тогава открих разликата и видях този хубав свят…

Салса излиза от сърцето, не от ума

Salsa

Чувствам се голям късметлия, че успях да се докосна до всичко това и танцът насочи живота ми в друга посока. Това беше полезен опит и за самото ми отношение към танца, за усещането ми към музиката. Истината е, че такива партита с такава атмосфера вече са твърде малко – причините са ясни, те идват от изкривяването  на идеята за танца.

ЗНАК № 1  Салса трябва да излиза от сърцето, не от ума

Салса трябва да излиза от сърцето, не от ума, но за съжаление повечето танцуващи наблягат на външния израз на танца. Опитват се да впечатлят хората отстрани, партньора, с когото танцуват и да задоволят глада на егото си. Моето мнение е, че трябва да има баланс между двете. Но най-важно е чувството, което влагаш – то е подправката, даваща живот и изпълваща с положителна енергия самия танц. Чувството зарежда мястото, пък и самите хора в него, самите нас с много позитивна енергия, а тя от своя страна ни помага в ежедневието, за да ни се случват хубави неща – и когато имаме „проблем” , ние вече не гледаме на него като такъв, идват ни по-правилните решения.

Тялото ти носи по-фина вибрация

Всеки знае, че ако тялото ти носи по-фина вибрация, ти привличаш това и  в твоя живот, както и обратното. Тук плавно преминавам към една друга тема, която ме интересува от времето преди да започна със салсата.  Сега, след толкова много години салса – 17, дори 18, аз разбрах в една голяма степен какво е тя… Това е още една от всичките духовни пътеки, които имаме – като йога, тай чи, медитация и др.

ЗНАК № 2  Салса e динамична медитация

Салса е динамична медитация, но не всеки, който я танцува, винаги изпада до това състояние. За да стигнеш до там, ти трябва да се свържеш с музиката не само чрез слуховия си апарат, а с цялото тяло, самият да станеш музика, а за да се случи всичко това, трябва да си овладял стъпките, да умееш добре да водиш или да следваш (за жените), но даже и нещо да се обърка в танца, това не е проблем, просто продължаваш във вълната, на която си се качил. Защото, ако мисълта ти е в това как и къде да стъпиш, трудно можеш да се концентрираш в контакта с партньора.

Sebe si

Новото е енергия

Когато направиш нещо ново за себе си, различно от ежедневието ти, това налива нов поток енергия и желание да вървиш напред. Иска ми се да обобщя това в няколко изречения, за да се извади есенцията, но знам, че човек не извърви ли сам този път и  не пипне ли котлона, за да провери дали е горещ, всичко това ще си остане за него просто ментална информация.

Има още един фактор, който присъства в танца – това са тъй-наречените фигури, които прави двойката, и тук идва моментът, че всичко това трябва да бъде в синхрон с ритъма и най-накрая с музиката. Може да изглежда сложно и невъзможно, но даже и в началото да не успяваме да покрием всички тези условия, аз гарантирам ефекта от танца, защото знам и съм минал по този път. Енергията, която се генерира там, ни се предава, ние я  „взимаме”.

Забелязах го на едно парти по време на фестивал в Нови Сад – имаше гост-инструктори кубинци и аз усетих как приемам тяхната енергия и стил на движения и това в момента на танцуване, без да се спирам да гледам и да заучавам, просто с отпускане. И затова казвам , че ходенето по партита е полезно, защото – това е едно добро училище, особено за начинаещите.

Всеки има в пътя си знаци

Та за мен салсата беше дълги години моя духовен път, без да го осъзнавам, а само подозирайки това. И когато започнах да търся, отговорите започнаха да идват сами. Винаги в съзнанието ми е седял въпросът кой съм аз и откъде идвам, защо съм тук и каква е целта на всичкото това нещо, наречено живот. Не помня кога за първи път се появи този въпрос в мен, но около 18-тата си година вече започнах да търся отговори. Тогава бяха дошли вкъщи онези симпатични хора с костюмчета от Свидетелите на Йехова – след това разбрах, че са секта, но от тях започнах в мислите си да общувам с Източника – е, не беше диалог 🙂 . Започнах да чета книги, най-много ме впечатли и носеше следа дълго време в мен „Селестинското пророчество” – дава много добра насока на всеки, който тръгва да търси, от нея са ми останали две много важни думи в съзнанието, ЗНАЦИ и СИНХРОНИЧНОСТ. Целият ми живот е свързан с това и гарантирам, че всеки си има своите знаци и синхронични процеси, но не им обръща достатъчно внимание.

ЗНАК № 3 Истинските желания идват от душата

Салса ме отведе при Рейки

Следвайки и аз своите знаци, продължих търсенето си вече в Пловдив, където започнах да се занимавам с преподаване на салса. Тук е моментът да кажа нещо за себе си, за това какъв беше характерът ми тогава. Бях  срамежлив и трудно комуникирах с непознати, по-затворен, чувствах несигурност – и в следващия момент аз трябваше да преподавам, да говоря пред хора и да вдъхвам увереност. Имах самочувствие в танца с 6 – 7 години практика зад гърба си, но другото липсваше…  Но желанието ми беше голямо и силно, защото идваше от душата ми. Тук започнаха сериозните процеси по трансформация. Преди 3 – 4 години срещнах Рейки, или по-правилно тя ме срещна (вече съм убеден, че Рейки идва при човека, когато е готов).  На едно от салса партитата се заговорихме за живота с едно момче и се оказа, че брат му, който също идваше в школата по танци, преподава именно Рейки заедно с още една жена. Предстоеше курс след седмица, а аз вече бях на това ниво, на което да разчитам знаците, затова отидох, без да се замислям. Румен и Аида бяха хората, които ми отвориха още по-широко вратите по пътя на търсещия – така, както Памбос ми отвори вратите на салсата и преподаването. След това започнаха да идват и други учители, всеки от тях даваше част от пъзела. Минах всички нива на традиционното Рейки, както и на Изис Сейким, Сейким Секхем при Елисавета Александрова, няколко вида Атлантско Рейки. Исках да ставам лечител, за да мога да помагам на хората. Разбрах, че конвенционалната медицина е безпомощна в голяма степен и недостатъчно подготвена.

11802076

ЗНАК № 4 Помагайте на хората с любовта си към тях

Реших обаче да се обърна повече навътре и да помагам на хората с личния си пример и с любовта си към тях. Гледам да не натрапвам своята философия и желание да помагам, законът за непоисканото добро работи за всички…  Тази година направих много осъзнавания за себе си, но то е процес, в който си натрупал теоретични познания и си проявил на практика.

Когато почувстваш нещо вътрешно, то идва и отвън

Ще дам няколко примера…  От 2 години имам мастерско ниво в Рейки, но не се чувствах готов за това да предавам настройка и да уча хората. Направих го чак сега, когато усетих, че е дошъл моментът. Резултатът  беше, че след това започнаха да идват хора, които да искат настройка и които най-малко съм очаквал, че се интересуват.

Първо да прогледнем

Най-много се разстроих от факта, когато видях неадекватността на медицината ни с очите си – изгубих баща си и сестра си. Но осъзнах и това, че е отговорност да се стремя към това да съм лечител – първо трябва да оправим собствения си живот и после да помагаме на другите. Виждам, че в наше време има много лечители и духовни учители, които не са се погрижили за своя живот, а дават насока на чуждия.

Другият пример е като искаш да направиш нещо ново за себе си – чувстваш го с  цялото си тяло, идват и нужните за това средства…  Така миналия декември бях възнамерил, че януари искам да има курс по тай масаж, защото това е другото нещо, в което искам да се развивам…  Познайте какво се случи 🙂 !

ЗНАК № 5 Оставяме душата да ни води в живота

Изводът, който аз си направих за себе си е много прост – трябва да живеем с любов и обич към себе си, за да можем да я предадем и на другите около нас. Трябва да намерим начин да чуем себе си – нашата душа, и да се оставим тя да води живота ни. Да се научим да не се съпротивляваме, а  да приемаме! Така, както в тай чи използваме силата на противника и я приемаме, и тази енергия насочваме към него после, така е и в салсата, а това е и в живота…

Да се доверим на Източника, без значение кои имена ще използваме за него. Когато живеем в хармония със света около нас, няма как да сгрешим. Като се обърна назад, виждам, че сякаш съм  бил воден. Когато гледам напред, не знам какво ме очаква, но вярвам, че е най-доброто за мен и то тепърва предстои.

11863055

Сигурен съм в себе си, вярвам си и се обичам!

Благодарен съм на всички мои учители в живота, на моята партньорка Златка Ангелова, с която толкова години работим и имаме възможност да даряваме на хората усмивка чрез танца и заради това, което сме. Щастлив съм от всичко това, което правя! Щастлив съм с живота си!

11880286

Споделено със сътрудничеството на Таня Диркендел.

Източник: Сп. Усури, бр. 116/2014

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook