Изчистване на стомашно-чревния тракт с Шанка-пракшалана

Тялото е нашият дом и има нужда периодично от основно почистване. Гладът или смяната на режима на хранене не са достатъчни, за да освободим  чревната лигавица от отлагания, които предизвикват гнилостна ферментация и са врата към различни болести. Част от токсичните вещества се просмукват и попадат в кръвта, а оттам се разнасят в цялото ни тяло.  Дори стомахът ви да е редовен, пролетта е много подходящо време  да си подарите „санитарен“ ден.

В Йога има различни процедури за пречистване с вода, наречени с общото име Басти-Крия. Един от методите за промиване и изчистване на целия стомашно-чревен тракт  се нарича Шанка пракшалана (Дарът на раковината). Името подсказва, че водата преминава през червата толкова лесно, колкото през празна морска раковина. Според източната традиция основното прочистване трябва да се прави поне 2 пъти в годината.
Освен, че отмива всички нечистотии, тази практика стимулира храносмилателните функции на червата, задстомашната жлеза, черния дроб, тънкото и дебелото черво. Силният разтвор на сол убива доста от вредната микрофлора в целия тракт.

Кога можем да предприемем изчистване?

Когато изпитаме необходимост и имаме желание да направим изчистване на целия тракт, добре е да изберем ден, който да посветим на себе си, в който да сме спокойни, отпочинали и в добро настроение. Ако сме притеснени, изнервени и припряни, всичките ни вътрешни органи са стегнати и свити и изчистването няма да е пълноценно. Осигурете си тиха и спокойна обстановка.

Как да се подготвим?
Решете предварително кой ден ще извършвате процедурата и си набавете всичко необходимо. Предният ден яжте предимно или само растителна храна без да преяждате. Вечерта е добре да изпразните червата си или с разхлабителни билкови чайове или с клизма. Дори е задължително червата ни да са празни преди започването на процедурата.

Какво ни е необходимо?
> морска или хималайска сол
> няколко литра вода, загрята до телесна температура
> подходяща храна за захранване – ориз, елда, леща
> няколко часа свободно време – от 2 до 4 часа

zaHranvaneКак се прави?
Станете рано сутринта – около 6 -7 часа – тогава е естественото биологично време за чистене на червата.
Загрейте няколко литра вода – нека да е леко топла на пипане.
На 1 литър вода добавете 1 чаена лъжичка – 5-6 гр (морска или хималайска) сол и разбъркайте до пълно разтваряне. Можете да опитате водата на вкус и да прецените.
Тази концентрация е много важна, защото на нея се дължи пречистващия ефект на процедурата – т.нар. обратна осмоза. Ако водата не е солена, няма да премине през храносмилателния тракт, а ще се всмуче от него, отделяйки се през бъбреците и пикочната система, което никак не е желателно. Солената вода, в концентрация по-висока от тази на плазмата (телесните течности), обратно – не се всмуква от червата, а изсмуква от тях токсините, казано накратко.

Последователност:
1. изпивате 1 чаша от водата
2. веднага изпълнявате без прекъсване поредицата от упражнения, описани по-долу
3. повтаряте точки 1. и 2. докато изпиете 6 чаши вода
4. ако след този момент не настъпи позив до тоалетната, повтаряте упражненията, докато почувствате позив
5. след като отидете до тоалетната, продължавате с изпълняването на точки 1. и 2. като почти винаги след това ще се налага да посещавате тоалетната
6. процедурата свършва тогава, когато започнете да изхвърляте чиста вода. Това обикновено се получава с минимум 14 чаши вода
7. завършването на процедурата става така – изпивате 2-3 чаши чиста несолена вода и предизвиквате повръщане – така измивате стомаха и хранопровода от вредни налепи.
Ако усетите, че ви е тежко от изпитото количество вода, правете упражненията докато усетите подобрение. Но ако въпреки всичко не ви се приходи до тоалетна е желателно да си направите клизма.

Комплекс упражнения

Важно! Упражненията задължително трябва да се изпълнят в определения ред, за да могат да отворят един след друг сфинктерите в червата.

Упражнение 1 – Палмово дърво (Tadasana)
Изправено положение, краката са разтворени на ширината на раменете. Изтегляме ръцете нагоре и ги сплитаме над главата с длани обърнати  нагоре. С вдишване се повдигаме нагоре на пръсти и хубаво се протягаме. С издишване отпускаме стъпалата. Повторете 4 пъти.

TadasanaУпражнение 2 – Клатещо се дърво (Tiryaka tadasana)
Отново хващаме ръцете над главата и  без да отлепваме краката от пода, правим бавни наклони в ляво и дясно. Вдишваме в център, с издишване – потъваме на ляво, без да задържаме в крайна точка. Преливаме с дъха в обратна посока. Упражненията се изпълняват първо в лявата посока, защото физиологично така трябва да бъде. Редуваме посоките и изпълняваме 4 цикъла (1 цикъл включва наклон в ляво и дясно).
Така се отваря пилора и водата от стомаха влиза в дванадесетопръстника.

tiryakaУпражнение 3 – Усукване от изправено положение (Katichakrasana)
Изправено положение, краката са разтворени на ширината на раменете. Вдишваме с ръце встрани и издишваме като усукваме тялото си първо вляво, а после вдясно. Едната ръка обхваща кръста, а другата отива на рамото. Двете завъртания се броят за един цикъл. Изпълняваме 4 цикъла или 8 завъртания. Водата навлиза в тънките черва.

kati_sharkasanaУпражнение 4 – Усукваща кобра (Triyak Bhujangasana)
Легнало положение, с лице към пода, стъпалата са раздалечени и с палци на пода, дланите се поставят до гърдите и под нивото на раменете. Повдигаме торса като вдишваме, без да отлепяме краката и усукваме тялото встрани като издишваме – първо вляво, а след това в дясно. При завъртането напред, вдишваме. Спираме между усукванията в двете посоки. След като се завъртим, лягаме с чело на земята и си почиваме за малко и след това отново повтаряме усукванията. Двете усуквания се броят за един цикъл. Изпълняваме 4 цикъла или 8 завъртания.

bhujangasanaУпражнение 5 – Усукване в клекнало положение (Udarakarshanasan)
Това упражнение е с цел да изтласка водата, която е към края на тънкото черво, да мине през дебелото черво.
Клякаме с раздалечени на 30 см стъпала, ръцете са върху коленете. Завъртаме тялото като първо лявото коляно отива надолу към пръстите на десния крак, а дясното бедро с помощта на дланта избутваме настрани към левия хълбок. Тялото се усуква леко назад като главата също се извива назад, за да се подсили извивката. Плавно се сменят краката и се повтаря същото упражнение в дясно. Изпълнява се по 4 пъти на всяка страна.

udarakarshanasana

Подходящ вариант за хора с наднормено тегло или по-възрастни – Усукване от легнало положение (Jathara Parivartanasana)

Краката са свити в коленете към корема, ръцете са отворени настрани. В център вдишваме и с издишване потъваме с коленете първо на ляво, в център вдишваме и обръщаме тялото на дясно. Главата винаги е в противоположната на краката посока. Изпълняват се 4 цикъла или 8 завъртания общо в двете посоки.

JataraParivartanasana

Захранване
Абсолютно забранено е да оставите храносмилателната си система без храна повече от час след приключването на процедурата. Захранването трябва да направите не по-рано от половин час след края на процедурата и не по-късно от 1 час.

rice_lentilsПриготвя се следното ястие – преварете добре равни части ориз и леща, до консистенцията на каша. Добавете  1 лъжичка масло Гхи или ако нямате готово добавете нормално масло. Не добавяйте сол или други подправки и съставки. Ако не желаете да консумирате бял ориз, може да сварите до степен на превареност жито или елда. Оригиналното захранване от тези 3 съставки (ориз, леща и гхи) помага да се възстановят нормалните функции на храносмилателната система, възобновява мукуса в стомаха, образува слуз, която предпазва стените на тракта. Същото ястие се приготвя и за вечеря, като към него може да се добавя и сварен картоф и морков. През първия ден не яжте нищо друго освен горе споменатото. След първото хранене можете да изпиете билков чай от мента, шипка, липа.

В следващите няколко дни не поемайте алкохол, прясно и кисело мляко, плодове, сурови зеленчуци,  животинска храна. Избягвайте броколи, зеле и подобни. Приготвяйте си единствено растителна лесно смилаема храна, сварен ориз, леща, зеленчуци на пара, зърнени каши, овкусени със студено пресовани масла.
Не се притеснявайте, че първите изпражнения ще се появят след ден-два.

Как ще ви повлияе тази процедура:
* ще повиши настроението ни
* ще ни помогне да се отървем от доста токсини и вредни микроорганизми
* ще почувстваме лекота
* имунната система ще се повиши
* функциите на всички храносмилателни органи ще се подобрят
* ще повлияе положително не само на тялото, но и на ума и духа

Противопоказания:
* да не се прилага от хора болни от дизентерия, остър колит, остър апандисит, туберкулоза, диария, рак на червата, язва на стомаха
* да не се прилага от тежко болни хора и по време на бременност

Всичко споделено тук е лично изпробвано и от мен. Уверявам ви, че си заслужава и след това усещането за лекота в тялото, ума и душата ни е повече от уникално. Това ни дава увереност, че здравето ни е в нашите ръце. След такива практики наистина сме по-чисти, по-светли, по-вдъхновени и по-жадни за прекрасни дела. 😉

Ползвани източници:
Земя назаем  – със специални благодарности лично към Мер 😉
http://www.youtube.com/watch?v=M4pCWpV7AkY&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=1Ipw5CUU0j0&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FKPNBUd_up4

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

3 коментара
  1. Здравейте,
    важното е количеството сол, което една супена лъжица на 1л. вода или 1 чаена лъжичка на половин. Във вашата статия посочвате половин, макар че посочвате Мер като източник, която дава точното количество, а именно 1 с.л. сол на 1л

  2. Статията предава информация – бъквално от други страници, не занм кой е бил пръв и кой е преписал, но масово се преписва от други страници и от това определено се губи авторитета на тук написаното!!!

    1. Информацията е споделена, за да бъде ползвана от тези, които намират това за полезно и ценно за тях.

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook