Емоциите, които съсипват стомаха ни

Автор: Марияна Стракова

«Болестите не са само физически. Всяко неразположение, всяка скръб, мъка са болезнени състояния, които се отразяват върху организма. В този смисъл, болестите биват видими и невидими или физически и психически.», пише Петър Дънов.

Без съмнение преживяванията и емоциите ни се отпечатват в тялото ни. Вече съществуват редица наблюдения, които разглеждат влиянието на всяка една емоция и връзката им с органите в тялото ни.

Всеки симптом е знак на душата за някаква същностна липса, израз на психологически конфликти и символ на емоционалните проблеми на личността. Разбирането за симптомите на различните заболявания, самонаблюдението и осъзнаването на емоциите откриват нов път към здравето и изцелението, към истината за себе си.

Все повече съвременни лекари, психолози, терапевти препоръчват лечение на душата и техники за освобождаване от натрупаните негативни мисли, спомени, страхове, гняв, вина.

Какво се крие зад стомашните болки и как да се справим с тях?

Стомашните проблеми като запек, язви, проблеми с черния дроб, диабет, натрупване на килограми, киселини имат своите емоционални причини.

Стомашните заболявания могат да бъдат загадъчни и да не се поддават на лекарственото лечение или резултата да е временен. Когато сме смутени, несигурни, разочаровани, ние често се питаме: „Какво ме яде?“ Тази популярна фраза показва, че ние интуитивно знаем, че това, което ни притеснява по някакъв начин е свързано с храносмилателната ни система. Това показва ниско самочувствие, дисбаланс на силите  и вътрешен конфликт, което допринася за болки в корема.

Не задържайте кисели чувства в сърцето си, за да не разстройвате черния си дроб.
Всяка лоша дума се отразява вредно върху черния дроб.“, казва Петър Дънов

Според източните древни култури в тялото ни има седем основни енергийни центъра – чакри (на санскрит -„колела“) и всяка от тях е свързана с определена анатомична област, емоционално и духовно благополучие. Трета чакра – Манипура, слънчевият сплит, се намира под гръдната кост и над пъпа и управлява храносмилателната система, черния дроб, стомаха, жлъчния мехур, панкреас, далак, тънките черва и отделителна система. Невъзможността да отстояваме себе си или лесно поддаване към чуждо влияние, водят до експанзивност и нерешителност за поемане на отговорност за действията ни. Психичните прояви на дисбаланс като безсилие, съмнение, чувство за вина, гняв, скъперничество, чувство за собствена непогрешимост, догматичност, осъждане, критичност, мисловна агресивност, допринасят за ниското ни самочувствие и слабост в трета чакра, което пък води до изявата на физически заболявания като язва, диабет, хипогликемия, проблеми с черния дроб, нарушения в храносмилането и натрупване на килограми.

Според психологът Торвалд ДетлефсенОсновното поведение, при което чувство и агресия се насочват не навън, а навътре, срещу самия себе си, логично води, в края на краищата, до язва на стомаха. При стомашната язва, вместо външни въздействия, се смила собствената стомашна стена – човек се самосмила, – правилният израз е саморазкъсване. Стомашноболният трябва да се научи да осъзнава своите чувства, съзнателно да обработва конфликтите и съзнателно да смила впечатленията си. Освен това, пациентът с язва трябва да осъзнае и да си признае своите желания за инфантилна зависимост, майчинска защитеност и копнежа да бъде обичан и обсипван с грижи, тъкмо когато тези негови желания са добре прикрити зад фасада от привидна независимост, честолюбие и способност да се налага. Тук отново стомахът демонстрира истината.

Хора със смущения в тънкото черво обикновено са склонни към прекомерни анализи и критика, на всичко намират някакъв недостатък.

Запекът е израз на не искам да давам, искам да задържа и опира до кръга проблеми, присъщи на скъперничеството (колкото повече има скъперникът, толкова повече се стиска.) Запекът в наши дни е много разпространен симптом, от който страдат мнозинството хора. Той явно демонстрира силна вещомания и неспособност за откъсване от материалната сфера.”

emotion_bodyКаролин Съдърланд смята, че лица с проблеми със стомаха се чувстват безсилни. В статия, озаглавена „Киселинен отлив и стомашни проблеми”, тя пише: „Когато хората имат проблеми с храносмилането, това обикновено означава, че те отдават своята енергия на хора, места и неща извън тях.

В книгата си „Излекувай живота си“ Луиз Хей пише „Стомахът смила всички нови идеи и преживявания, през които преминаваме. Кого или какво не можете „да преглътнете“? Какво приемате като „удар в корема?“

Когато имате проблеми със стомаха, това обикновено означава, че не можете да възприемете новото преживяване. Страх ли ви е?

Много от нас помнят времето, когато започнахме да летим със самолети. Идеята да влезем в голямата метална тръба и да се понесем из въздуха бе „трудносмилаема“ за повечето от нас.

Мястото на всеки пътник бе снабдено с торбичка за повръщане и повечето от нас ги използваха. Повръщахме в тези пликове, колкото е възможно по-тайно, загъвахме ги и ги подавахме на стюардесата, която отделяше доста време да тича напред-назад по пътеката, за да ги събира.

Много години изминаха оттогава и въпреки че торбичките все още могат да се намерят до всяка седалка, те рядко се използват. Вече свикнахме с идеята за летенето.

Язвите не са нищо друго освен страх, огромен страх, че „не ни бива достатъчно“. Страхуваме се, че не сме достатъчно добри родители, опасяваме се, че не сме достатъчно способни като ръководители. Не можем да приемем това, което сме. Разкъсваме се, за да угодим на другите. Няма значение колко важна е работата, която вършим, мнението, което имаме за себе си, е лошо. Опасяваме се, че „Те“ ще разберат какво всъщност представляваме.

Любовта е разрешението в този случай. Хората, които обичат себе си и одобряват постъпките си, никога не страдат от язва. Бъдете нежен и любящ към детето във вас и го подкрепяйте и насърчавайте по начина, по който сте искали да се отнасят към вас, когато сте били малки.

Камъни в жлъчката символизират горчивите мисли, а така също и гордостта, която ни пречи да се избавим от тях. Казвайте си по-често, че животът е хубав и прекрасен. Освободете се от миналото си. То вече си е отишло, подарявайки ви безценни уроци.”

За малкото дете неговият пъп е пъпът на света, пише Рюдигер Далке в книгата си „Болестта като език на душата“. Ако нещо не му е по вкуса, то реагира с болки в корема; добре  ли  му е,  то си търка корема от удоволствие. Непреодолимите чувства, свързани със закрилата и защитата, при възрастните все ощге се усещат в стомаха. Дълбокият и непонятен страх предизвиква коремни болки.“

И така, тялото е храм на душата ни, а болестта е езика на душата ни. Ако се вслушваме по-внимателно ще открием много отговори по пътя на себепознанието и личностното си израстване.

Алтернативата е преместването от телесното към душевното и накрая към духовното ниво – съветва Далке.  Но за да се премине от нискотрептящо към високотрептящо ниво, е необходима енергия, която засегнатият трябва да произведе сам. Тук лекарят би могъл да изиграе само ролята на катализатор. С влагането на съзнателен елемент могат да се потърсят душевните корени на стомашните болки. По непосредствените оплаквания и преживявания на пациента и чрез съответно проучване може да се разкрие и подложи на обработка неговото съзнание. Ако проблематиката успешно бъде прехвърлена на това по-високо ниво, отровата се превръща в дар, а болестта  –  в път  към самопознанието.

stomach_pain

Няколко съвета за подобряване на стомашните проблеми:

~ Изразявайте емоциите си по един балансиран начин  и не се притеснявайте от здравословни конфликти, които са в синхрон с вашите разбирания за нещата и могат да доведат до взаимно удовлетворяващо решение.  Ако сте прекалено ядосани – изчакайте няколко часа. Изразяване на емоциите по един балансиран начин увеличава личната енергия и самочувствие.

~ Говорете, обсъждайте важните за вас въпроси, независимо от наложени мнения, позиции и вярвания, освободете се от натиск, който ви носи усещане за зависимост, манипулация и намалява вашата лична сила.

~ Не бързайте, когато се храните, дъвчете храната си и стимулирайте добро храносмилане.

~ Започнете с малки промени в начина си на живот, за да увеличите самочувствието си, независимо дали това е по-добра грижа за себе си, здравословна диета, намаляване на теглото или просто живеете по-честно.

~ Винаги се консултирайте с вашия лекар, когато се появят някакви здравословни проблеми.

~ И никога не забравяйте – Силата е във вас, а умът е най-важният инструмент, чрез който можете да контролирате мислите си, поведението и нагласите към всичко в живота си. Как ще го използвате и дали ще се потопите в съжаление, когато установите, че имате вече изразен физически проблем,  или ще се концентрирате в изчистване на емоционалните вътрешни конфликти, зависи отново единствено от вас.

Никоя кауза не е загубена! Действайте! Управлявайте живота си и бъдете здрави!

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook