13 неща, които да помните, когато животът ви изправя пред трудност

Всички преживяваме трудни времена. И всички преминаваме през тях, но някои се справят по-леко от други. Къде се крие тайната им? Повечето от тях са свързани с отношенията им. Д-р Карол Морган* представя 13 неща, които ще ви помогнат да се справите, когато животът ви провокира:

1. Каквото е – такова.
Знаменитото изречение на Буда гласи: «Вашите страдания са предизвикани от вашето съпротивление на това, което е». Помислете върху тази фраза една минута. Мъките ни се трупат, когато отказваме да приемем случващото се. Ако можете да промените нещо, то заемете се, действайте. Ако промените са невъзможни обаче имате две опции: да приемете ситуацията и да пуснете негативните си емоции или дълго, потъващо и страстно да страдате.

2. Проблемът става проблем само, когато го наречете така.
Често се превръщаме в най-злите врагове на самите себе си. Щастието наистина зависи от гледната точка. Ако вие смятате нещо за проблем, емоциите и мислите ви ще са наситени с негативност. Помислете какви уроци можете да извлечете от ситуацията и тя внезапно ще престане да е проблем.

3. Ако искате да промените нещата, започнете от себе си.
Външният ви свят е отражение на вътрешния. Не познавате ли хора, чийто живот е хаотичен и стресиращ? И не е ли това до голяма степен, защото те се чувстват хаотични отвътре? Харесва ни да мислим, че промяната на обстоятелствата, ще промени и нас самите. Всъщност това работи, но по обратния начин. Първо трябва ние самите да се променим, за да променим обстоятелствата.

4. Няма понятие «провал» — само възможност да се научи нещо ново
Трябва да премахнете думата «провал» от речника си. Всички велики хора, преди да достигнат до успех са претърпявали многократно провал след провал. Т. Едисън е казал: «Аз не претърпях провал при изобретяването на крушката. Аз просто открих 99 начина как тя не работи». Вземете т.нар. „неуспехи“ и вижте какво може да научите от тях. Научете как да го направите по-добре следващия път.

5. Ако не получавате нещо, което искате, това просто означава, че предстои нещо по-добро.
Знам, че ви е трудно да повярвате в това, но е истина. Обикновено, когато погледнете назад  живота си, ще разберете, защо всъщност е хубаво нещо, това което не се е получило. Може би работата, която са ви отказали,  е щяла да ви лиши от повече време със семейството ви, а тази, която сте получили, ви дава повече гъвкавост. Просто имайте вяра, че всичко се случва точно както трябва.

6. Оценявайте настоящия момент.
Този момент никога няма да се върне отново. И винаги има нещо ценно във всеки момент, така че не му позволявайте да се изплъзне покрай вас. Скоро ще бъде само спомен. Дори моментите, които сега не ви изглеждат щастливи, може да разглеждате след време като пропуснати.

7. Освободете се от желанията.
Повечето хора живеят с  «привързан ум». Това означава, че те се привързват към желание и ако не се изпълни, са обсебени от негативни емоции. Вместо това се  опитайте да практикувате «свободен ум». Това означава, че можете да сте щастливи, независимо какво ще се случи с вашето желание. Така ще съхраните положителната си нагласа.

8. Разберете и благодарете за страховете си!
Страхът може да бъде велик учител. Преодоляването на страховете може да ви накара да се почувствате победители. Например, когато бях в колежа, се страхувах да говоря пред публика (един от първите 3 страхове на всички хора). Сега ми е забавно, защото не само говоря пред много хора всеки ден, а и преподавам Публично говорене. Преодоляването на страховете  изисква практика. Страхът е само илюзия. Това е избор.

9. Позволете си да изпитате радост.
Познавам много хора, които не си позволяват да се повеселят. Те дори не знаят как да бъдат щастливи. Някои хора всъщност са пристрастени толкова много към проблемите и вътрешния си хаос, че дори не знаят кои са без тях. Затова се опитайте да си позволите да бъдете щастливи! Дори, ако това е за един миг,  важно е да се съсредоточете върху радостта, а не върху трудностите.

10. Не се сравнявайте с другите.
Ако все пак се сравнявате, нека е с тези, на които им е по-зле от вас. Безработни сте? Бъдете благодарни, че получавате помощи. Повечето от хората по света живеят в крайна нищета. Не приличате на Анджелина Джоли? Мисля, че малцина приличат на нея. Вероятно сте много по-привлекателни от болшинството. Съсредоточете се върху това.

11. Вие не сте жертва.
Вие сте жертва само на вашите собствени мисли, думи и действия. Никой не прави „нeщо“ за вас. Вие сте създателя на собствения си опит. Поемете лична отговорност и осъзнайте, че можете да преодолеете трудните си времена. Просто започнете да променяте мислите и действията си. Откажете се от  вярването за „жертва“ и станете ПОБЕДИТЕЛ!

12. Нещата могат и се променят.
«И това ще мине» е една от любимите ми фрази. Когато сме в тежка ситуация, смятаме, че няма изход. Мислим, че нищо не може да се промени. Но знаете ли какво? Ще се промени! Нищо не е постоянно, освен смъртта. Така че, откажете се от навика  да мислите, че нещата винаги ще бъдат по този начин. Но трябва да предприемете някакви действия, за да промените нещата. Това няма да  се случи магически само по себе си.

13. Всичко е възможно.
Чудеса се случват всеки ден. Това е истина. Искам да напиша за всички чудотворни неща, които са се случили с хора, които познавам – от излекуване на рак в последен стадия до неочаквана среща със сродна душа. Повярвайте ми, това се случва постоянно. Просто трябва да вярваш, че се случва. След като повярваш, вече си спечелил битката.

Автор: *Д-р Карол Морган (Dr. Carol Morgan) е професор по комуникация, отношения и треньор по успех, телевизионна личност, говорител и автор.
Източник: https://www.lifehack.org/
Превод: Марияна Стракова

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook