За любовта и нейните подобия

“Любовта е чаша, която се чупи, когато се хваща непохватно или прекалено силно.” – Ориенталска мъдрост

Преди време попаднах на една доста прагматична и изключително семпла формула: “Подобаващият партньор, по подобаваща причина, в подобаващо време…”. Без съмнение, на много хора се е случвало да се събудят сутрин и да се запитат: “Какво се случи с нас? Защо стигнахме до тук? Това ли бяхме ние?”. Практиката на много психолози показва, че често, важните въпроси – като тези например – всъщност се задават пост фактум, т.е. когато двойката почти е загубила уменията си да разговаря спокойно и добронамерено. Когато сме обзети от чувството за тотален разпад и безизходица, когато осъзнаваме, че повече не можем да понасяме партньора си, когато виждаме как пред очите ни любовта си стяга куфарите и си заминава… Или както казват пилотите – “влизаме в свредел”. Завихряме се все по-надолу и по-надолу по спирала и ни е все по-невъзможно да погледнем към хоризонта.

Разбира се, току що описах един твърде краен вариант, който за съжаление обаче се среща често. За много хора става все по-трудно да се свържат със своето щастливо “допълнение” и да се отдадат на истинско и пълноценно партньорство. Мощно се разгръщат всякакви “алтернативни” системи за запознанства, а виртуалните връзки изместват автентичните отношения. Добре е да не се забравя, че всъщност киберпространството е една изкуствена среда и ако човек, за дълго остане в него, това може да доведе до дезадаптивно поведение в реалните житейски ситуации.

soulmates

Партньорството в зряла възраст доста често придобива изкривено лице и неусетно човек може да се окаже въвлечен в карикатурни взаимоотношения. Въпреки уникалността на всеки един отделен случай, има някои важни въпроси, които можем да си зададем по-навреме:
– Когато търся партньор, наясно ли съм точно какво искам – удоволствие “тук и сега” или среща с човек, с когото да споделя бъдещето си? Известна ли ми е позицията на отсрещната страна?
– Как всъщност си представям човека, когото бих обикнал(а)?
– Дали не гледам прекалено егоистично на любовта, само като на източник на блага, които трябва да ме залеят? Т.е. в по-голяма степен предпочитам да получавам, отколкото да давам?
– Какво точно е съдържанието на конфликта? Дали не бъркам формата и съдържанието?
– Не бързаме ли с раздялата? Застраховани ли сме от повтарянето на едни и същи грешки и със следващия партньор?
– Защо играем на театър и крием истината дори от самите себе си?
– Защо се страхувам да се обвържа?
– Мога ли да погледна на миналото си като на огледало, в което да видя моите собствени ограничения и слабости?
– Възможно ли е да погледнем на разпадането на брака като на отправна точка за изграждането на друг вид продуктивно партньорство?
– Защо не погледнем на партньорството си като на част от цялостната ни житейска ситуация и връзки с останалите близки хора?
– Как мога да поправя нещата, след като моят партньор не ми помага? Защо допускам това?
– Защо в никакъв случай не искам да приема идеята за раздяла?

Задавайте си тези и други въпроси навреме, общувайки с партньора си за всичко, което ви се струва важно. Приемайте промените около себе си и у вас самите като естествен и неизбежен процес и ще се уверите, че всяка трудност е временна и ни води към по-високо лично “стъпало”. Мнозина ще се учудят, че от там хоризонтът всъщност изглежда още по-красив.

Автор: Магдалена Герева
Източник: InnerChange Solutions

Самопознанието е безценно и това послание е известно на човечеството още в зората на европейската цивилизация. На входа на храма на Аполон в древна Гърция е било инкрустирано: „Познай себе си“. И днес, повече от всякога, тези думи са изпълнени със смисъл. Превърнали са се в потребност и обичайна практика при успешните хора. Когато разбираме как функционира нашата личност, можем да постигнем по-добър самоконтрол, а когато успяваме да контролираме себе си ще съумеем да планираме по-ефикасно и времето, и приоритетите си, и партньорствата си.

Заповядайте в редовните ни Групи за личностно развитие, в които често се обсъждат  проблеми, свързани с нашите партньорски взаимоотношения. Те рефлектират върху живота ни на всички нива, затова е изключително важно да бъдат хармонични и балансирани.  Елате и научете повече за себе си и другите.

Очакваме ви всяка събота от 11:00 часа на адрес: Пловдивски Културен Институт, ул. Иван Перпелиев № 5 

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook