Медитацията на сърцата близнаци – мощна техника за духовно усъвършенстване и самолечение

Истина е, че всеки човек подсъзнателно се стреми към спокойствие и вътрешен мир. Истина е и, че не винаги разбираме механизмите, предизвикващи негативизъм в думите и действията. За всички занимаващи се с духовни практики не са изненада множеството изследвания и свидетелства, според които дисфункционалните емоции или натрапчиви отрицателни мисли могат да бъдат преодолени в относително кратък отрязък от време чрез подходяща за конкретните случаи садхана.  Когато говорим за Медитацията на сърцата близнаци, това се случва много често веднага, още след първите няколко опита. Много от практикуващите и мои клиенти в терапевтичната ми практика декларират постигането на така желаните вътрешно спокойствие и тишина относително бързо.

Може би първото, което много от незапознатите с техниката биха попитали е какви са ползите от тази медитация. На такъв въпрос, практикуващите биха отговорили лесно: тя спомага за общото енергийно изчистване и едновременно с това възстановява усещането за баланс на всички нива, дезинтегрира замърсената енергия и укрепва аурата ни, изпълва ни с усещане за повече светлина и сила. На физическо ниво ние се чувстваме по-здрави и добиваме осезаемо чувство за енергичност, продуктивност и благополучие. На психично ниво – развиваме вътрешен интегритет и самоувереност, ставаме по-толерантни и търпеливи, изпитваме нужда да помагаме на другите.

Интелектуалните ползи от медитацията също са незаменими, повишава се способността ни за справяне с неочаквани и стресогенни събития. С редовна практика ставаме много по-магнетични и успешни, тъй като в състояние на неподвижност и релаксация се енергизират всички потенциални способности и таланти, засилва се интуицията и способността за бърза и адекватна ориентация на личността в нова и непозната среда.

Всички релаксиращи практики отдавна са признати от ортодоксалната наука като изключително ефикасни стрес-копинг стратегии. Те въздействат директно върху психо- неврологичния статус и могат да повлияят благотворно кръвното налягане, нарушенията на сърдечния ритъм, хроничното главоболие и слабия общ имунитет. Те могат чувствително да намалят нивата на тревожност, да подобрят междуличностните отношения, партньорствата и семейната среда, където се установява повече хармония и разбирателство.   Медитацията на съцата близнаци е подходяща във всички тези случаи. Тя може да се практикува всеки ден, но разбира се, има и някои ограничения – не се препоръчва за бременни жени, деца до 16 години и хора, които страдат от глаукома или тежки болести на бъбреците и черния дроб. Тя може да има неблагоприятни странични ефекти при страдащи от пристрастяване към тютюнопушене, алкохол и наркотици, поради което не се препоръчва като единствено средство за справяне с такъв род физически и психически зависимости.

Медитацията на сърцата близнаци се основава на принципа, според който някои от енерийните центрове в нашето тяло са вход към по-висшите нива на съзнанието. При тази техника, това е релевантно за сърдечната и коронна чакри. Сърдечната чакра е реплика (или близнак) на коронната,  която е центърът за енергията на просветлението, на божествената любов, на единството с всичко. Когато тази чакра се активира, енергията се приема от мозъка и ендокринните жлези в областта на главата и постепенно навлиза в тялото, разпределяйки се във всички негови органи и системи. Така усещането за божествено блаженство, любов и единство с всичко изпълва медитиращия по време на практиката и го подготвя да излъчи и насочи тази вибрация навън чрез благословии за мир, любяща нежност и добра воля.

MCKSМедитацията на сърцата близнаци е част от системата на Архатик йога и става изключително популярна през 80-те години на миналия век благодарение на Мастър Чоа Кок Сюи – международен лектор и автор, чийто обикновен и директен стил прави възможно и лесно усвояването на техниките за енергийно лечение, които той преподава и оставя на своите ученици и последователи. Той не е гуру в класическия смисъл на думата и никога не е бил изолиран от реалния живот. Инженер-химик по образование, Мастър Чоа започва изучаването на езотерични науки още в младежка възраст в Филипините, където е израснал. По това време, усилено изучава и различни йога системи, психични феномени, китайски цигун и други източни методи за самоусъвършенстване и лечение. Той винаги скромно е заявявал, че не е ясновидец или лечитл с някакви изключителни способности, а смайващите постижения на неговите енергийни практики се дължат на задълбочената му подготовка и знания, предадени му лично от неговия уважаван учител Мей Линг. Мастър Чоа Кок Сюи е президент-основател на Института за духовни изследвания в Манила, Световната фондация за лечение с пранична енергия и учредител на МЧКС (Мастър Чоа Кок Сюи) Архатик йога ашрам в Пуне, Индия.

Медитацията може да се практикува и в група, като по този начин тя се превръща в техника за служене и става многократно по-силна. Мастър Чоа вгражда в нея по един брилянтен начин молитвата на Св. Франциск от Асизи и така по време на практката, енергията се отправя към страдащите, нещастните и депресираните, към директно въздействие върху техните нагласи и чувството за несправяне. Другото име на Медитацията на сърцата близнаци е Медитация за мир, тъй като чрез нея, групата от практикуващи излъчва светлина и сила,  любяща доброта и мир към нуждаещите се от помощ, към отделни организации, градове, държави и дори по-големи региони или групи от хора – навсякъде, където е необходимо да се установи хармония и разбирателство.

Медитацията на сърцата близнаци е изключително достъпна, лесна за изпълнение и културно толерантна. Тя се практикува от десетки хиляди хора по целия свят.

Източник: InnerChange Solution 

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook