Вдъхновяващи послания от Андрю Матюс*

1. Щастието не е в липсата на проблеми, а в умението да го открием въпреки проблемите.
2. Кога животът ще стане по-лесен? Никога! Но можеш да се научиш по-добре да се справяш с него. Идвайки на планетата Земя, ти автоматично се зачисляваш в училището на живота, което означава, че докато дишаш, ваканция няма да има.
3. Достатъчно е да променим отношението си към една привидно „неблагоприятна ситуация” и тогава вече можем да се възползваме от нея. Големите възможности на живота ни обикновено се появяват предрешени с маската на лошия късмет и несполуката.
4. Не е ли глупаво да се подготвяш за еднодневен поход, а да носиш със себе си запаси от вода и храна за целия оставащ ти живот? Защо тогава някои хора се оплакват от трудностите в живота, постоянно носейки със себе си тежестта на грижите и безпокойствата за четвърт век напред?
5. Може би в момента си разорен. Вероятно си изгубил работата си или скъп на сърцето ти човек. Навярно си болен. И си казваш: „Просто не знам какво да правя“. Първото, което трябва да сториш, е да приемеш ситуацията, в която се намираш. Като начало е нужно да се помириш с нея и едва тогава ще можеш да преобърнеш хода на събитията. Остави настрана вината и всичките въпроси „ами ако“. Развитието е резултат на приемане.
6. За да започнеш нов живот, няма по-добро място от това, на което се намираш в този момент.
7. Всичко, което можете да направите днес, е да изживеете колкото се може по-добре времето, докато легнете да спите. А мислите за утре, ги оставете за утре.
8. Животът е огледало – получаваш отвън онова, което изпитваш отвътре – ето защо е невъзможно да подредиш живота си отвън навътре. Ако хората на улицата те гледат намусено, начинът не е да минеш по друга улица! Ако колегите не те уважават, смяната на работата няма да реши проблема.
9. Всеки човек в живота ви е учител. И не е задължително да го харесвате, за да ви научи на нещо полезно.
10. Всички опити да обвиняваме някого в нещо е загуба на време. Може да накараш някого да се почувства виновен, но с това няма да промениш обстоятелствата, които те правят нещастен.
11. Искаш да живееш щастливо? Тогава веднага вземи решение: Никой с нищо не ми е длъжен. Ако някой ми даде нещо, това е бонус.
12. Най-сложното в живота е да цениш всичко и да не бъдеш привързан към нищо.
13. Щастливите хора не са щастливи, защото са постигнали успех в живота. Те постигат успех в живота, защото са щастливи.
14. Твоят живот е серия от необходими уроци, следващи един след друг в идеална последователност. Това е най-добрият подход, гарантиращ максимално душевно спокойствие.
15. И с физическата, и с душевната болка е едно и също: ще боли, докато продължаваш да мислиш и да действаш по старому.
16. Ако нервничим по повод работата и отношенията си с някого, рано или късно ще останем и без работа и без отношения. Ако се притесняваме да говорим за пари или ги смятаме за нещо недостойно, ще останем и без пари. Излишните преживявания винаги водят до това, че животът изпраща източника на безпокойство колкото се може по-далече от нас. За да получиш желаното, трябва преди всичко да се научиш да не му придаваш прекалено голямо значение.
17. Животът не ни наказва. Той ни учи. И ние живеем заради тези знания.
18. Колкото по-малко интереси и увлечения имаш, толкова по-малко са възможностите ти.
19. Ако искаш да имаш душевно спокойствие, престани да делиш случващите се събития на добри и лоши.
20. Докато вярваш, че нещо проваля живота ти, това ще бъде точно така. Именно заради това убеждение.
21. Ако вярваш, че: животът е несправедлив; всички са мошеници; началниците до един са грубияни, в резултат ще привлечеш такива преживявания, които ще бъдат в подкрепа на досегашните ти убеждения. В живота ти ще се появи някой, който ще изпразни банковата ти сметка, ще разбие носа ти или ще те зареже пред олтара. Нискоенергийните мисли ще доведат до нискоенергийни преживявания.
22. Да искаш, е важна част от процеса. Но да искаш спокойно, което няма нищо общо с отчаяната нужда, събрана в думите „това ми съсипва живота“.
23. Тайната на успеха при търсенето на решения има два аспекта. От една страна, трябва да го искаш, а от друга, съзнанието трябва да се намира в състояние на спокойно очакване.
24. Ние откриваме нещо ново за себе си, само когато сме готови да възприемем тази информация. Докато не настъпи точният момент, ние не забелязваме дори тези неща, които по-късно ни се струват очевидни.
25. Когато си щастлив, животът и хората те възнаграждават по най-неочаквания начин.

*Андрю Матюс е най-известният австралийски автор на книги по популярна психология, художник и международно признат лектор. Той не поучава, а вдъхновява милиони хора по целия свят!
Стопроцентов оптимист, Матюс ни окуражава да вярваме в себе си и деликатно ни съветва как да преодоляваме трудните житейски изпитания. Искреният му позитивизъм се допълва от чувството за хумор и веселите рисунки, с които обогатява всяка своя книга.
Андрю Матюс е вече добре познат не само в родната си Австралия. Книгите му са преведени на 42 езика в над шейсет страни. Четат го и тези, които се страхуват, че „много хубаво не е на хубаво“, и онези, които вярват в поговорката „Всяко зло – за добро“.
Матюс разколебава скептиците, окуражава реалистите и окриля оптимистите. Той има и свое уникално оръжие срещу мрачните мисли – веселите рисунки, с които сам илюстрира книгите си.
Освен с книгите си Андрю Матюс е международно известен лектор. Той провежда обучения и семинари на пет континента в над хиляда международни корпорации, болници, държавни институции и учебни заведения. Теми на лекциите му са личностното развитие, щастието, успеха и благоденствието. Над един милион души са присъствали на негови семинари и презентации в Австралия, Азия и Северна Америка.
Матюс е прочут с чувството си за хумор и с необичайно бързото си рисуване „на живо”. Той е истинска медийна звезда с участие в стотици радио и телевизионни предавания на четири континента. Книгите му често се използват от психолози и психиатри по целия свят. В САЩ има дори университетски курсове, базирани на книгите му.

Книги от Андрю Матюс на български език