Марияна Стракова: Йога е откровение

Марияна Стракова споделя с читателите на OM Yoga най-доброто от нейния път и личен житейски опит. Тя е йога преподавател, създател и автор на сайта „Промени живота си”, основател на Център „Промяна“ в Пловдив, идеолог и организатор на Фестивалите Уикенд на Промяната и Седмица на Вдъхновението, директор на Пловдивски Културен Институт. Води класове по Прана Виняса флоу йога, Ин йога, Женски сакрален кръг, медитации. Изследовател на самата себе си, ментор и ценител на човешката душа, вдъхновител за позитивна промяна,  неуморен търсач на доброто във всеки и във всичко. Автор на медитации, статии и публикации в редица издания, участва като лектор в различни форуми за здравословен начин на живот.

Йога постелката е моето пространство и възможност да преоткрия живота си, да опознавам себе си, да приемам, да обичам, да прощавам, да облагородявам средата си, да се наслаждавам и да живея с огромна благодарност. С вдъхновение и вяра в необятния човешки потенциал споделям най-доброто от моя път и личен житейски опит.

Срещата с йога е ключов момент в живота ми и бразда, която го разделя на „преди” и „след” тази среща. Силно вярвам, че всичко, за което сме готови, ни намира и се проявява в правилния момент. Точно така ме намери и йога. Бях чела книгата на Венцеслав Евтимов още през 90-те, но бях твърде фокусирана в обучения, работа, семейство и определено практиката не беше част от ежедневието ми. Творчеството и писането бяха моята медитация още от ученическите ми години и това никога не е спирало. Така през 2000 г. се появи и личното ми виртуално пространство „Промени живота си!” , където събирах и споделях моите мисли и докосващи четива.

Вече бях семейна и имах две прекрасни деца, но това, което ме тормозеше постоянно, беше невъзможността да се справим  с нелека форма на заекване с моята дъщеря. Още от момента на проговарянето й това ме държеше непрекъснато нащрек за информация, терапии, техники и начини, с които да намерим решение. Много често се чувствах безпомощна, несигурна, отчаяна и неспособна да помогна на детето си да общува пълноценно и с лекота. Самоизяждах се в страхове и вина, защото бях стигнала до прозрението, че вероятно проблемът е резултат от неочаквана стресова ситуация за мен по време на бременността. Опитвахме всичко възможно, но към момента не постигахме стабилен резултат.

В търсене на отговори

Като дипломиран икономист, юрист и ПР, преминах през разнообразни сфери в търсене на себе си – образование, здравеопазване и рекламен бизнес. Мениджърските позиции в последните години предполагаха непрестанна комуникация с много хора, на различни нива и в различни ситуации. Изучавах приложна психология, която ми беше изключително необходима за разпознаване на различните архетипи и поведения, емоционални нагласи, усъвършенствах комуникационните си умения, четях философия.

Живеех динамично и търсех баланса между семейството, децата, служебните ангажименти, време за почивка, четене и творчество, без които не можех. Започнах да се чувствам постоянно уморена и на прага на силите си. Бях на парчета, като един разбъркан пъзел с хиляди елементи, които не знаех как да сглобя, тъй като нямах представа как изглежда общата картина.

Въпреки напрежението успявах да съхраня моята чувствителност и усет към детайлите в общуването. Така забелязах, че докато детето се измъчва да ми каже нещо, сякаш спира да диша. Зарових се отново в информация за дишане, техники и практики. След толкова много опити през годините с терапевти, логопеди и психолози не спирах да проучвам всяко нещо, което чувам или ме намира, без да налагам категорично мнението си. Наблюдавах всеки детайл и се вслушвах в това, което детето споделя. Търсенията ни отведоха и до залата по йога, до различни стилове, практики и учители. Създадохме режим за говорни и йога практики, тренирахме дишане, релаксации, медитации, визуализации, четене на специална литература. Детското любопитство и провокиран интерес ме мотивираха да навляза в дълбоките води на знанието, тъй като бях убедена, че резултатите изискват знания, пълна отдаденост и постоянство. Така се потопих в изучаване на древни практики, като продължавахме и с нови, съвременни методи с холистичен подход. Вече съзнавах, че мисията ми е не само да бъда родител, а и подкрепа, приятел, психолог, логопед и терапевт до детето си.

Промяната

Животът ни е като мандала, в която всеки ден добавяме частица преживявания, чувства, мисли, нагласи, убеждения, за да я изпълним с енергия и цвят.

Един от най-силните моменти е пътуването ми до Индия през 2005 г. Там осъзнах много от моите вътрешни противоречия, страхове, очаквания и болки. Не беше приятно това, което мислех и чувствах за себе си и живота си до този момент, но беше истина. Осъзнаването през сълзи, приемането на изпитанието ни и пътят, който вървим през годините, се оказаха първата голяма крачка към промяната. Не беше лесно решение, но се разделих с всичките си професионални ангажименти, ритъм на живот, мислене, сигурност, предопределености  и се отдадох напълно на новото начало. Промяната вече беше факт – в детето, в мен и в средата ни.

Последваха още пътувания с ясна цел и мисия. Всяка нова дестинация беше обвързана с обучения, тренинги и вдъхновяващи срещи с йога учители по света, между които Сандра Атман, Адри Кайзер, Христинe Мей, Беате Тширх, Мишелин Бери, Саймън Лоу, Сиана Шерман, Кристи Кристенсен, Сесил Рубо и много други. Сбъднат сън и невероятно емоционално преживяване се оказа и срещата с Шива Рей – основател на Прана виняса флоу стила и Samudra Global School. Толкова силен заряд, изумителна отдаденост, магия и мъдрост носи самата тя и това, което изследва, създава и споделя.

Моят учител

Обикнах този път с благодарност към най-големия учител в моя живот – собственото ми дете, което не спираше да практикува заедно с мен, да се старае и да черпи от това знание. Йога се оказа най-ценният ключ в нашия житейски изпит. Трудно говорещото и притеснено момиченце се превърна в уверена, мотивирана и успешна млада дама, говореща свободно и с лекота вече три езика, за която йога практиката продължава да е ежедневен ритуал. Няма по-голяма мотивация и вдъхновение от този резултат.

Натрупаният над 23 години личен опит и познания ми дадоха увереността да продължа и да служа в споделянето. Няма ден и практика, в които да не започвам и завършвам с признателност за пътя, изпитанията, тревогите, болките, провалите и всичко, което ме направи това, което съм сега.

Всеки един от нас е необятен микрокосмос и важна част от макрокосмоса.

Все по-дълбокото потапяне в йога, самопознание и приемане чрез нея, започнаха постепенно да сглобяват парченце по парченце пъзела на душата ми. И картината става все по-ясна, по-ярка и по-пълна. На йога постелката се срещам с моето свещено пространство, опознавам необятността на моята вселена и осъзнавам, че личната трансформация се отразява на процесите навън.

Днес живея изобилието на живота си във всички аспекти и вярвам, че вселената възнаграждава смелостта да бъдеш честен, откровен и да обикнеш дори несъвършенствата. Ако повярваме, че всеки един от нас е необятен микрокосмос и важна част от макрокосмоса, ще бъдем много по-отговорни за това, което мислим, казваме и правим.

Как ме промени йога?

В последните 15 години животът ми се превърна в съзнателно преживяване на сладост, любов и вътрешна радост, защото йога ми взе най-много и ми дари щедро от всичко. Приглуши страховете ми, отне огорчения, тревоги, болки, съмнения, самокритика, тъга, неувереност и ми изсипа смирение, увереност, толерантност, любов, качествено обкръжение и желано изобилие.

– Бях забързана във всичко и нямах време да забележа това, което вече имам. Сега заявявам и изписвам благодарността от сърцето си всеки ден и знам, че няма по-силна молитва от тази.

– Смятах, че храненето е достатъчно, за да бъда здрава, но всъщност в годините ме сполетяваха диагноза след диагноза. Сега се грижа за моите мисли, дух и емоции и се наслаждавам на здраво, енергично и пълноценно тяло.

– Стремях се да бъда перфектна във всичко, но в повечето случаи не бях напълно доволна от нищо. Сега обичам всичко такова, каквото е, и не ми пречи да бъда все по-добра в това, което искам и правя.

– Имах очаквания към хората и страдах, когато не се оправдаят. Сега изграждам топло приемане и вярвам, че всеки, който срещам, е дошъл с послание, урок или радост, което ценя и разбирам.

– Исках да имам пълен контрол над всичко, защото иначе не се чувствах сигурна. Сега се научих да се доверявам и да вярвам, че всичко се нарежда по най-добрия начин за всички, които участват в процеса.

– Мислих предубедено за някои хора и ситуации. Във времето разбрах, че от всяко нещо взимаме толкова, колкото ни е необходимо в момента и ни докосва според емоционалното ниво, в което се намираме.

– Опитвах се да свърша максималното за всички и се измъчвах, когато не успея, а за самата мен времето никога не стигаше. Сега знам, че аз съм най-важният човек в моя живот и поставих грижата към мен самата преди всичко и всички. Това ме направи спокойна, полезна и пълноценна за другите и нещата, на които съм отдадена.

– На моменти съм се чувствала огорчена, наранена или гневна от поведението на хора в обкръжението си. Сега съм приемаща, спокойна и щастлива, защото промяната в мен, промени и средата, в която съм. Животът ми се изпълни с изключителни, качествени, светли хора.

– Често настроението ми зависеше от външни обстоятелства и позволявах на това да предопределя цялостната ми нагласа и действия през деня. Днес знам, че единствено моят избор е в основата на начина, по който се чувствам и оставам сигурна в това, което избирам да мисля, изразявам и правя.

– Залагах много на доброто впечатление и старанието да съм харесвана от всички, с които се срещам. Днес почитам своята автентичност и уникалност и не се стремя на всяка цена да бъда приемана и одобрявана. Вече знам, че не съм това, което другите казват за мен, а това, което в действителност вярвам, че съм.

– Изпитвах страх от отхвърляне, критика и раздели. Днес съм свободна и знам, че това, което е за теб остава независимо от обстоятелствата. А това, което вече не е твое, си отива тихо или с гръм и трясък.  Но  по-важното е, че този страх се превърна в стимул и стремеж да бъда в пъти по-добра, силна и уверена,  да отстоявам себе си, своите ценности и стремежи.

– Преди нямах смелостта да предприема действие, ако не съм сигурна в положителния резултат и смисъл. Сега следвам интуицията си и страстта на сърцето, намирам смисъла във всеки дъх и във всяко нещо, което правя. И животът ме подкрепя безусловно в това като ми изпраща точните хора, в правилния момент по най-съвършения начин.

„Бъди силен, без да проявяваш насилие, бъди мек, без да показваш слабост”, казва Руми. Съхранявам мъдро силата  да разпознавам  своите емоции, чувства и нагласи, да постигам своите вътрешни победи, защото съм уверена, че няма по-голямо насилие над нас от това да живееш в собствената си отрова. Позволявам на сърцето ми да бъде меко, но да проявява своята необятност, мощ и безусловност.

Йога ми носи онази връзка, чрез която да бъда в хармония с моето ежедневие, да еволюира всеки аспект от мен и живота ми. Йога разтвори ограниченията ми, пречупи съпротивите ми и разви творческия ми импулс още повече. Всяка практика е като неповторим празник за сетивата ми, мелодия от най-фините струни на душата ми и дълбоко, истинско себеизразяване.

Възхвалявам и се доверявам на най-големия животворен импулс  – дъхът, и оставям Вселената да танцува в този живот и във всеки миг чрез мен.  

Автор: Марияна Стракова
Статията е публикувана в бр.7/2018 на сп. OM Yoga & Lifestyle
Тази статия е обект на авторско право и може да бъде цитирана и споделяна само с изричното упоменаване на автора и поставяне на активен линк към оригинала. Благодарим Ви!

Диляна Петрова

Автор, Редактор, PR специалист, Дизайнер, Организатор събития, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook