За отровата в сърцето

Притча за снахата и свекървата

Отдавна, много отдавна живеела в едно село девойка. По древен славянски обичай, след сватбата си, отишла да живее в дома на своя съпруг. Но на младата снахичка и било много неуютно със свекървата. Тя постоянно я поучавала и упреквала за всичко.

Веднъж една сутрин младата жена се отправила към края на гората, където живеел един стар, престар дядо.
– Какво те е довело при мен, момиче? Да не би да искаш да ти намеря жених? – попитал дядото.
– Никой не ми е нужен, аз си имам мъж и го обичам, но не мога да живея с майка му.
– Какво искаш от мен?
– Моля те да ми помогнеш. Дай ми отрова, за да я отровя.
– На това ли ще построиш своето щастие, детето ми? Е, добре. Жал ми е за теб. Ще ти дам отвара. Всяка сутрин ще вариш от нея и ще я даваш на майката на мъжа ти. Само че имам един съвет към теб.
– Какъв? Казвай, всичко ще изпълня, само и само да се избавя от това чудовище.
– В нашето село слуховете бързо се разпространяват. Ще те заподозрат. Така че за да не случи това – промени своето отношение към свекърва си. Стани ласкава, приветлива, усмихвай се. Няма да се наложи дълго да се мъчиш.

Така и постъпила жената. Още когато пропели първи петли (около 4 часа), тя ставала, замесвала хляба, изчиствала и запалвала печката, сготвяла яденето, отровната запарка сварявала, и ласкаво приканвала свекървата да опита чаят-чудо. “Мама” я наричала, и я слушала за всичко. Мъжът не можел да се нарадва: Майка му и жена му станали като роднини. А свекървата отворила към невестата душата си. И постоянно и отвръщала с любов и сърдечност.

Тича отново жената при дядото, хвърля се в нозете му и със сълзи го умолява:
– Деденце, умолявам те, ти знаеш и можеш всичко. Дай ми противоотрова. Доста чай сварих на моята свекърва. Ще умре. А тя ми стана такава грижовна майка.
– Миличка моя, успокой се, аз ти дадох ароматни треви, от които ти вареше на свекърва си вкусен и полезен чай. Отровата не беше в чашата, а в твоето сърце, но с Божията помощ ти успя да се избавиш от нея.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

2 коментара
  1. В съвременния живот разполагаме с безброй технически начини за комуникация, но голяма част от хората предпочитат да говорят и пишат, а не да четат и слушат. Преди нас са живяли много умни и прозорливи хора и всичко са казали и описали. От нас се иска само да го открием и осмислим. Благородна е мисията , с която сте се самонатоварили. Да знаете, че има хора настроени на вашите емоционални вълни и им интересно да ви четат.

    1. Благодарим Ви за споделеното мнение! Бихме искали да запазим интересът и вдъхновението към хубавите неща и вярваме, че това е силата, която ни прави по-добри, а това от своя страна прави добри нашите действия, постъпки и светът, в който живеем.
      Все по-мащабното дигитализиране на живота ни прави мързеливи и в четенето, но добрата новина е, че има хора като вас, които намират стойност в това. Благодарим Ви!

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook