Какво е „Намасте”?

Индусите прознасят думичката „Намасте” като поздрав  със събрани длани на линията на сърцето и леко приведена глава. Освен поздрав, „Намасте” е и жест-мантра и мудра. Когато дланите са поставени пред гърдите като за молитва  – това е Анджали мудра – от корена „андж”, което означава прославям, миропомазвам, украсявам.

Допрените длани означават единството на Вселената, двойнствена във външноста си, обединението на духовното и материалното, познанието на истинското „Аз”. Дясната ръка представлява висшата сила в нас- това, което понякога наричаме „Божествено”, а лявата е проявление на нашата външна, светска същност.

timthumb.php

На санскрит „намас” означава поклон – „Аз се покланям на теб“, почтително приветствие, като самата дума идва от корена „нам”, означаващ коленопреклонност, поклонение, смирена покорност и пребиваване в мълчание. „Те” означава „на теб” и така „намасте” означава „покланям ти се”.

В по-широк смисъл „Намасте” означава: „Божественото в мен приветства и се свързва с божественото в теб“. Жестът „Намасте” представя вярването, че има божествена искра във всеки един от нас, която се намира в сърцето и  символизира Единната Същност, Миросъзданието. Човек съществува, уважавайки законите на Миросъзданието, и чрез събраните длани пред сърцето си, съобщава за радостта от съществуването, за единението си с тази всепроникваща същност и носи послание за духовност и благодатна осъзнатост.

В жеста на „Намасте” са скрити и други значения.

Енергията в тялото е съсредоточена в стъпалата, слънчевия сплит и дланите и съответно тези точки се явяват и изходи за нея. За да „заземи” енергията и уравновеси потоците прана, йоги кръстосва краката си и съединява дланите си. Анджали-мудра, действа като една асана, която изравнява и хармонизира енергийните потоци, поддържа нивото на съсредоточеност и вътрешна уравновесеност, позволява контакт с интуитивната същност и развива висше осъзнаване.

„Намасте” разширява нашето съзнание, напомняйки ни, че всичко съществуващо е свещено, че всичко е Бог. Този жест съобщава: „Покланям се пред проявлението на Божественото в теб”. Така се разкрива вътрешният  свят на човек, пробуждат се размишления за по-висши реалности, границите между хората се премахват. „Намасте” е жест на дружелюбност и доброта, на благодарност и признание.

Намаскара-мудра концентрира енергията в гръбначния стълб, събраните длани пред гърдите позволяват докосване до душата, оказвайки фино влияние върху аурата.Тя фокусира вниманието и акумулира прана – жизнена енергия.

Вгледайте се в тази форма на признание и ще откриете колко изящество, красота, изисканост и нежност струят от нея!

С обич: Марияна

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook