Несигурността: Как можете да я преодолеете?

Eric Fromm, германски психоаналитик твърди, че никой не трябва да си поставя за цел да НЕ изпитва несигурност, а да ПРЕОДОЛЕЕ несигурността. Ако тя е чувство, което изпитваме повече от нормалното, от къде се поражда това чувство и как можем да го преодолеем, без да навредим на кариерата или на връзките си?

Lisa Firestone, лекар и автор на книгата „Conquer Your Critical Inner Voice “ (Победете своя вътрешен глас) заявява в онлайн списанието PsychAlive, че несигурността се ражда чрез вътрешен диалог, който предизвиква отрицателни чувства: „Става въпрос за един вътрешен критикуващ глас, който обикновено възниква след лоши преживявания през ранните години в живота ни. Колкото повече порастваме, толкова повече несъзнателно приемаме тези катастрофални мисли.“

Такива мисли, които ни пречат в ежедневието, на връзките и на работата ни, като например: „нещастен съм“ или „не ставам за нищо“, „не съм красив“, стават все по-мощни, особено в критични моменти от живота ни. Как можем да ги преодолеем?

  1. Несигурността не винаги е нещо отрицателно: много често тя показва чувствителност, но и смирение. Ако усещате, че няма нужда да сте егоисти и да се занимавате само със самите себе си, тогава може би се намирате на правилния път. Внимавайте, обаче! Не стигайте до безразличие към вас самите и интересите си и не спирайте да се опитвате да бъдете щастливи.
  2. Повишете самочувствието си: напишете на един лист всички свои предимства и попитайте любимите ви хора какво мислят за вас. Колкото по-често си поставяте висока самооценка, толкова повече ще намалите натиска от самокритиката.
  3. Намерете подходящите приятели: опитайте се да избягвате хора, които ви карат да се чувствате несигурни и се сдобийте с повече такива, които ви подкрепят и ви разбират.
  4. Несигурността е невидима: никой не може да разбере, че се съмнявате в себе си, така че няма причина да се чувствате зле. Несигурността е вътрешния глас, който разваля настроението ви. Точно затова вие сте единственият, който може да разбере за него и да се справи с него.

Източник: http://www.kathimerini.gr/832020/article/gynaika/psycho/anasfaleia-pws-mporeite-na-thn-3eperasete
Превод: Марина Маркова

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook