7 начина да Промениш Живота си за 7 дни

Без значение колко грешки си направил или колко бавно напредваш,
пак си много по-напред от тези, които дори не опитват.

Ако започнете да прилагате тези седем навика днес, ще започнете да виждате позитивна промяна в живота си до седмица – гарантирам ви.

1.  Изберете щастието чрез думите.

Щастието е просто състояние на ума. И не казвам, че можем просто да излекуваме болката от суровите и неочаквани лични трагедии просто като мислим за това колко сме щастливи. По-скоро говоря за нашите нива на щастие в ежедневието – дните, в които всичко изглежда нормално. Времето, в което не сме нито в еуфория, нито пък в дълбока тъга. Съвсем малка промяна в отношението  може да промени драстично усещането ни за щастие – в положителна или отрицателна посока. Един от основните фактори, които влияят  на нашето отношение, са думите.

Думите имат огромна сила и влияние както върху този, който ги произнася, така и върху слушателя.  Когато говорим понякога неусетно избираме думи, които имат отрицателен заряд. Това може да ни накара да изглеждаме нещастни в очите на другите. Дори по-лошо – след като ги произнесем, нашето подсъзнание започва да вярва в тях. „Ако това е, което излиза от устата ми, това трябва да е наистина начина, по който трябва да се чувствам.”

Това обаче не винаги е истина. Първите думи, които изникват в съзнанието ни не е задължително да са най-точните, които описват нашите чувства и усещания. Трябва да осъзнаем, че имаме силата да избираме думите, които използваме и ако ги избираме внимателно, те могат да променят начина, по който се чувстваме. Ето един пример:
Обикновено, когато попитам някой „Как си?”, той ми отговаря „Добре” или „Нормално”. Но един мързелив понеделник следобед от миналия месец един мой нов колега отговори „Страхотно се чувствам!” Това ме накара да се усмихна, така че го попитах какво го кара да се чувства по този начин. Той отвърна – „Здрав съм. Семейството ми е здраво. А и живеем в свободна страна. Така че нямам причина да не се чувствам щастлив.” Разликата беше просто в неговото отношение и неговия избор на думи. Той не беше непременно по-добре от всеки друг, но изглеждаше двайсет пъти по-щастлив.
Това ме накара да се замисля. Внезапно осъзнах, че имам избор. Мога да кажа „Чашата е наполовина празна”, но мога и да кажа „чашата е наполовина пълна”. Защо да не се радвам на факта, че няма нищо, заради което да съм разстроен.

Така че, когато някой ме попита как съм, отговарям „Прекрасно!” или „Страхотно!” или нещо подобно, което носи позитивизъм и издава състояние на щастие. От момента, в който направих тези си отговори навик, много приятели и познати забелязаха позитивна промяна в моето отношение. И аз наистина се чувствам по-щастлив. А както изглежда и хората около мен се усмихват по-често. Така че мисля, че е заразително.

2. Постарайте се и опитайте нови неща.

Браян Трейси каза веднъж, „Излезте от зоната си на комфорт. Можете само да израснете, ако не се притеснявате да се почувствате неудобно или некомфортно, докато опитвате нещо ново.” Една от главните причини хората да застинат в едно и също състояние вместо да предприемат стъпки и да променят живота си към по-добро е само,  защото процесът е некомфортен за тях. Но за да направиш положителни промени в своя живот, трябва да излезеш от зоната си на комфорт поне за малко.

Вместо да се примирите с идеята, че сте същество на навиците и не можете да се промените, може да започнете да управлявате промяната, като съзнателно изграждате нови навици. Факт е, че колкото повече нови неща опитвате – толкова повече излизате от зоната си на комфорт, но и толкова по-креативни ставате. Както в личния си живот, така и в офиса.

Рутината ни докарва до състояние на вегетация. Новият опит ни кара да израстваме и прави живота интересен. Направете усилието да опитате нещо ново във всеки ден през тази седмица. Може да е някаква нова за вас дейност или просто малък опит – като да заговорите непознат. И веднъж щом започнете, много то тези нови изживявания ще ви отворят врати към променящи живота възможности.
Чрез малки, но последователни стъпки към нови изживявания, ние ще премахнем най-голямата бариера към позитивната промяна – Страха.

3.  Помогни на някой по начин, по който само ти можеш.

Всички ние имаме естествени сили и талант, които могат да помогнат на хората около нас. Това, което е лесно за нас, без съмнение би затруднило останалите. Ние сме свикнали да гледаме на тези неща, като на нещо нормално и често дори не ги забелязваме и поради тази причина не ги предлагаме като помощ и на останалите. Вътрешното щастие и устрем идват от използването на тези таланти като нещо рутинно.

Запитайте се, „За какво ми благодарят хората?” Какво е това, за което обикновено ме молят за помощ? Увлеченията или талантите на повечето хора помагат на другите по един или друг начин. Може би за вас това е рисуването, преподаването на математика, готвенето или воденето на клас за упражнения. Отделете време през всеки един ден, за да споделите вашите таланти.

4.  Посветете време на нещата, които обичате да правите.

Вземете участие в нещо, в което силно вярвате. Това може да е всичко. Някои хора взимат активно участие в работата на местната управа, други намират отдушник в религията,  трети се присъединяват към обществени клубове, които защитават кауза в която вярват. Някои се отдават на хобито си. Във всички случаи психологическият ефект е един и същ – ангажират се с нещо, в което вярват силно. Този ангажимент носи щастие и смисъл в живота им.

Същите принципи важат и за твоята работа или кариера. Защо да си отдаден на това, с което си вадиш прехраната? Защото фокусирането върху трудолюбието само по себе си не е достатъчно да те направи успешен и щастлив. Фокусирането е важно, но какво се случва, когато пътят, който си избрал е по-труден или дълъг от колкото си очаквал? Тук идва ред на отдадеността.

Не винаги нещата върху, които работите със страст са приятни, но страстта ще ви попречи да се откажете, когато имате усещането, че не му се вижда края. Страстта може да ви помогне да се наслаждавате по пътя към вашата цел достатъчно, за да не се налага само просто да се фокусирате към крайната цел. Страстта ще промени живота ви, като ви кара да се справите дори в най-трудните моменти.

5.  Правете малки позитивни промени всеки ден.

Как бихте изяли цял слон? Хапка по хапка. Такава е и философията в това как да внесем промени в живота си. Правейки малки, позитивни промени – хранейки се малко по-здравословно, правейки малко упражнения, изграждайки някои малки, но полезни навици – това е един прекрасен начин да се радваме на живота.

И ако започнете с дребните неща, не ви е нужна кой знае каква мотивация, за да започнете по принцип. Просто продължете. Самият акт на началото и правенето на нещата ще ви даде тласъка, от който имате нужда и скоро ще почувствате една позитивна спирала от промени всяка една от които се крепи на предната. Когато аз започнах да правя това в живота си бях толкова ентусиазиран.

6.  Научи урока, усмихни се и опитай отново.

Истинските победители в живота култивират оптимизъм. Те имат способността да си изработват свое собствено щастие. Без значение каква е ситуацията, успешният човек винаги ще намери начин да погледне с оптимизъм на нещата. Той знае, че провалът е само възможност за израстване и научава нов урок от живота. Хората, които мислят оптимистично, виждат света като място, пълно с безкрайни възможности, особено когато правим опит да постигнем нещо.

Важно е да запомним, че всичко е един урок на живота. Всеки който срещнете, всичко което изживеете и т.н. Всички те са част от урока и опита, който наричаме „живот”. Никога не забравяйте да научите урока, особено когато нещата не се развиват както ви се иска. Ако не получите работата, която искате или отношенията с някой не са това, което очаквате – просто знайте, че там навън ви очаква нещо по-добро. И урока, който научавате в момента е първата стъпка към това.
Трябва да мислите позитивно. Позитивното мислене е началото на всяка успешна история. Умът трябва да вярва,че може да направи нещо, преди да го направи наистина.

Когато едно диво животно е заловено и поставено в клетка, то прави всичко възможно да избяга от нея. Хапят я, блъскат се в нея с цялата си тежест и се катерят по нея. Продължават със седмици и месеци и се възползват от всеки шанс който имат, за да се освободят. Но след няколко години в плен, тези диви животни губят своето пламенно желание да бъдат свободни. Може да оставите вратата на клетката отворена, за да могат да избягат, ако искат, но те не го правят. Не искат дори да опитат, защото вече се чувстват комфортно там и са изгубили инстинктите си, че някога отново могат да бъдат свободни.

Ти като диво животно в клетка ли си? Загубил ли си инициативата да успееш и да предизвикаш добрите неща да се случат в живота ти? Буксуваш ли на едно място?

Може би мислите, че миналото ви предопределя и вашето бъдеще и нищо не може да се промени. Може да мислите, че щом не сте успели в А, Б или В то никога няма да успеете в каквото и да било и просто трябва да приемете съдбата си.
Мисловната настройка, че миналото предопределя бъдещето е капан – много удобен, но ненужен капан. Но истината е, че вашата реалност може да е каквато вие решите да бъде. Границите на това, което може да постигнете са една илюзия. Всички граници са само в главата ви. Трябва просто да запазите позитивизма дори и в тежките времена, за да може да се насладите на най-прекрасните мигове в живота си.

7.  Забелязвайте и се наслаждавайте на всеки миг от живота си.

Няма нищо лошо в това, да очакваме нещо да се случи. Сигурен съм – всички сме съгласни колко е хубаво да знаем, че приятни събития наближават в календара. Проблемът  е, че веднъж щом отмине едно такова събитие, ние вече сме обхванати от нетърпение и очакване за следващото такова.

Не мисля, че някой би го казал по-добре от един Зен Будист – Тич Нат Хан:
„В щатите имам един близък приятел на име Джим Форест. Когато го срещнах за първи път преди осем години той работеше с корпуса на мира. Миналата зима Джим дойде да ме навести. Обикновено след вечеря мия съдовете и след това се присъединявам към всички останали,  за да пием чай. Една вечер Джим ме помоли да измие съдовете вместо мен. Аз му отвърнах: „Разбира се. Но ако ще миеш съдовете, трябва да знаеш как се прави това.” Джим ми отговори – „Стига. Нали не мислиш, че не зная как се мият съдове?” Отговорих му, „Има два начина да се измият съдовете. Първият е да се измият съдовете, за да са чисти. Вторият начин е да измиеш съдовете, за да миеш съдове.” Джим беше възхитен и ми каза, „Избирам втория начин – да измия съдовете, за да мия съдове.” От този ден нататък Джим знаеше как се мият съдове. Позволих му да поеме тази задача за една цяла седмица.
Ако докато миете съдовете единственото, за което мислите е чашата чай, която ви очаква, тогава бихте бързали просто да се свърши по-бързо като някакво наказание и в такъв случай не мием съдовете, за да измием съдовете. И още повече – ние сякаш не живеем през времето, през което мием съдове. Всъщност ние сме напълно неспособни да осъзнаем чудото на живота, докато стоим на мивката. Ако не можем да измием съдовете, ние не бихме могли да изпием и чая си. Докато пием чай, ние бихме били погълнати от мисли за други неща и едва бихме обърнали внимание на чашата чай в ръцете си. По този начин ние сме сякаш засмукани в бъдещето и сме неспособни да изживеем и една минута от живота.”

Когато гледах наградите на филмовата академия преди няколко месеца осъзнах, че повечето речи на актриси и актьори, които печелят награда започват по следния начин: „Това означава толкова много за мен. Целия ми живот сякаш води към този момент.” Но истината е, че целият ни живот води към всеки един момент. Помислете върху това за момент. Всяко нещо, което сте преживели, всеки силен момент или всяко падение и всичко между тях – всичко това води към настоящия момент.

Запитайте се: „Каква част от живота всъщност живея?” Ако сте като повечето хора, отговора би бил нещо подобно на „Не достатъчно!” Ключът е да се концентрираме малко по-малко върху „правя” и малко повече върху „съм”.

Помнете – настоящият момент е единственият, който ни е гарантиран. Точно сега се случва живота. Не го пропускай!

Споделено от Марк
Превод: Марияна Стракова
Източник: http://www.marcandangel.com

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

4 коментара

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook