Най-важното, което трябва да започна да правя за себе си

Автор:  Марияна Стракова

Как приемаме присъствието си в този живот – като бреме, като задължение или просто сме осъзнатите светли творци на красивите промени за нас и света. Как проектираме в реалността себе си, своите лични убеждения, таланти, емоции и действия?

Нека обещаем пред себе си и започнем да правим това, което е най-важно за нас, защото това са нещата, които бихме искали да споделим с другите и чертите, които бихме оценили и в тях.

Запомни днес, защото това е началото.
Днес е началото на едно смело ново бъдеще.

Всичко това знаем, четем и говорим не веднъж. Но какво от това манифестираме в дните си, кое от това е нашето лично кредо, защото зад него сме ние – със собствените си мисли и действия, убеждения и емоции?

Да бъдем себе си, искрено и с гордост

Не загубвайте свещената си индивидуалност, не се обезличавайте, стремейки се да приличате на някой друг. Не взимайте чуждо лице. Слушайте собствения си вътрешен глас и следвайте собствената си интуиция. Бъдете верни на себе си. Бъдете себе си. Прегърнете това лице вътре в себе си, вижте се силни и красиви, удивителни, уникални, изпълнени с  идеи, мечти, стремежи, знания, опит. Бъдете човека, познаващ себе си, най-добрият във всеки момент и във всяка ситуация.

Да бъдем честни със себе си и за всичко

Бъдете честни за това, което е правилно, както и за това, което трябва да се промени. Бъдете честни за това кои сте, как искате да живеете и какво искате да постигнете. Бъдете честни с всеки аспект от живота си, винаги, защото вие сте единственият човек, който има силата да променя. Търсете в душата си истината и щи имате по-добро разбиране за това къде се намирате в момента, къде искате да отидете и как да стигнете до там.

Да осъзнаваме личните си нужди

Вашите нужди са най-важни и това не е егоизъм. Ако не се цените, не се подкрепяте и не се грижите за себе си, вие сте си най-големият враг и се изправяте постоянно срещу себе си. Не забравяйте, че е възможно да се грижите за собствените си нужди като същевременно се грижите и за тези около вас. И след като вашите нужди са удовлетворени, със сигурност ще бъдете много по-способни да помагате на онези, които имат най-много нужда от вас.

Да създаваме своето собствено щастие

Ако чакате някой друг да ви направи щастливи, ще живеете в разочарование. Усмихнете се и изберете щастието. Бъди промяната, която искате да видите в света. Бъдете щастливи с това, което сте сега, и нека с позитивност вдъхновите пътуването си в утрешния ден. Щастието е първо във вас и когато, където и в каквото решите да го забележите. Ако търсите щастие в рамките на възможностите, които имате, вие в крайна сметка ще го намерите. Но ако постоянно търсите нещо друго, за съжаление, ще акумулирате постоянно усещане за недостатъчности.

Да прекарваме времето си с правилните хора

Това са хората, които обичате, които ви обичат и ценят, които ви подкрепят да израствате и подобрявате живота си по вълнуващ начин, които се гордеят с вашите успехи, възхищават ви се и ви показват уважение, оценяват вашата доброта и отдаденост. Те са тези, които ви карат да се чувствате по-живи, по-вдъхновени, по-щастливи и по-успешни. Създавайте нови взаимоотношения с надеждни, честни хора, които отразяват личността Ви и това, което искате да бъдете. И обърнете внимание на това, което хората правят, защото действията са много по-важни от думите им или от това как другите ги представят или описват пред вас.

Да се изправим смело и с лице пред проблемите

Всички имаме проблеми от различно естество. Приемете, че не е важно какви са проблемите ви, а  как реагирате на тях и какво правите, за да се възстановите от тях. Проблемите няма да изчезнат със самосъжаление, упреци и паника. Успокойте се и се заемете с  адекватни действия към поемането на малки стъпки в правилната посока, сантиметър по сантиметър и така до резултата, който желаете. Направете каквото можете, когато можете и осъзнавайте това, което сте направили.

Да забелязваме красотата на малките моменти

Вместо да очаквате да се случат големите неща – брак, деца, голяма промоция, печалба от лотарията – намерете щастието в малките неща, които се случват всеки ден. Малки неща като чаша кафе рано сутрин, или приятен вкус и мирис на домашно приготвената храна, или приятната компания на някой, или нежното докосване на любимия ви човек. Забелязвайки тези малки удоволствия днес ще откриете голяма разлика в качеството на живота си утре.

Да живеем в настоящето

Точно сега е чудото. Точно сега е единственият гарантиран момент. Точно сега е животът. Спрете да мислите какво е било и какво ще бъде. Научете се да бъдете в „тук и сега“ и присъствайте на 100 % във всеки момент с всеки дъх. Празнувайте живота тук и сега. Оценете света и красотата, която притежава, точно сега.

Да ценим уроците, които грешките ни преподават

Грешките са истински трамплин за напредък. Ако не грешите, няма да израснете силни и уверени. Поемайте рискове, спъвайте се, падайте, изправяйте се и продължавайте. Най-големите постижения почти винаги се реализират в края на един дълъг път на изпитания. Понякога една грешка може да се окаже линк към най-голямото ви постижение. Вярвайте, че сте готови за следваща стъпка.  Вие сте готови! Помислете за това. Вие имате всичко необходимо точно сега да предприемете следващата малка, реалистична стъпка напред. Така прегърнете възможностите, които идват на пътя ви, приемете предизвикателствата – те са подаръци, които ще ви помогнат да растете. Затова напред и нагоре.

Да се наслаждаваме на нещата, които вече имаме

Проблемът с много от нас е, че си мислим за щастието като далечна дестинация, като придобивка или  като определено ниво в работата и обществото. Все нещо ни липса до усещането за пълно щастие. В крайна сметка ще прекарате целия си живот в работи за нещо ново без да се насладите на нещата, които вече са факт. Така че си подарете кратък миг на тишина всяка сутрин, за да се усмихнете и оцените къде сте и какво имате.

Да работим за мечтите и целите си всеки божи ден

Не забравяйте, че пътуването от хиляда мили започва с една стъпка. Каквото и да мечтаете, започнете да предприемате малки, логически стъпки, всеки ден, за да се случи голямата цел. Колкото повече работите, толкова повече късмет ще имате и все повече вселенски знаци и благословии ще ви помагат за това. Работете по въпроса и се посветете на крайния резултат. Предизвикателството към себе си е най-добрата мотивация.

Да дадем шанс на  нови хора, които срещаме

Хора и приоритети се менят. Някои отношения избледняват, други израстват. Оценете възможността за нови взаимоотношения и естествено се освободете от старите, които ви потискат, ограничават, обезличават. Доверете се на преценката си. Бъдете готови за предизвикателствата да се учите, да се срещнете с някого, да откриете нови възможности. Приемете,че появата на някого и нещо не е случайност и точно това може да стимулира промяната в живота ви.

Да  прощаваме на себе си и другите

Всички сме били наранени от нашите собствени решения и от другите. И докато болката на тези преживявания е нормална, понякога задържането в нея е твърде дълго. Прошката е средството за защита. Това не означава, че изтривате миналото или забравяте какво се е случило. Това означава, че се освобождавате от възмущението и болката и продължавате напред с лекота и увереност.

Да поемем пълна отговорност за собствения си живот

Приемете собствения си избор и грешки и бъдете готови да предприемате необходимите стъпки за подобряване на живота си. Или ще вземете отговорност за живота си или някой друг ще го направи. И когато това стане, ще се превърнете в роб на нечии чужди идеи и мечти, вместо да бъдете пионер на своите собствени. Вие сте единствените, които можете директно да контролирате ситуациите и да предвещавате резултата на живота си. И не, това не винаги е лесно. Всеки човек има куп пречки пред себе си, но трябва да вземете контрола и да преодолеете тези пречки. Ти носиш цялата сила и всички инструменти в себе си, за да направиш така както сърцето ти желае.

Да насърчаваме активно най-важните си взаимоотношения

Изпълнете с истинска радост живота си и живота на тези, които обичате, като просто им кажете колко много означават те за вас. Вие не може да бъдете всичко за всеки, но може да бъдете всичко за няколко души. Решете кои са тези хора в живота ви и ги приемете  като най-ценната благословия. Бъдете благодарни и им показвайте уважение, признателност, любов и внимание.

Да се концентрираме  върху нещата, които можем да контролираме

Не можете да промените всичко, но винаги можете да промените нещо. Губите си времето, таланта и емоционалната енергия за неща, които са извън вашия контрол и това е причина за неудовлетвореност, нещастие и стрес. Инвестирайте енергията си в нещата, които можете да контролирате и да промените сега.

Да акцентираме върху възможността за положителни резултати

Умът трябва да вярва, че може да направи нещо, преди да е в състояние действително да го прави. Начинът, по който преодолеят негативните мисли и разрушителни емоции е да се разработи противопоставя, положителни емоции, които са по-силни и по-мощни. Разговаряйте  със себе си и заменете отрицателните мисли с положителни. Независимо от това как ситуация изглежда, се фокусира върху това, което искате да се случи и след това приемете следващата положителна стъпка напред. Не, не можете да контролирате всичко, което се случва с вас, но вие можете да контролирате реакцията си към нещата. Животът на всеки има положителни и отрицателни аспекти – дали си или не си щастлив и успешен в дългосрочен план зависи в голяма степен от това върху кои аспекти се съсредоточавате.

Да осъзнаем богатството си в момента

„Богатството е способността напълно да се възползвате от живота.“ – Хенри Дейвид Торо

Дори когато времената са трудни, винаги е важно да запазите перспективата за нещата. Вие не сте си легнали гладни снощи. Не сте спали отвън, нали?  Имахте ли възможност да изберете с какви дрехи да излезнете днес? Не сте стояли на студено, нали? Имате достъп до чиста питейна вода. Имате достъп до медицинска помощ. Имате достъп до Интернет. Можете да четете, да гледате телевизия. Още ли мислите, че не сте богати? Не забравяйте да сте благодарни за всички неща, които имате в момента и ще поканите още такива занапред, за които да благодарите.

Да осъзнаем, че всички пътища навън тръгват от нас и че промяната в света, е промяната във всеки един от нас. Вижте в себе си божествения печат на Вселената и разпознайте тази божественост във всеки един с когото се срещате, във всяка една своя мисъл и действие.

Нека да бъдем!

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook