Прегръдката – Целувка на сърцата

Прегръдката е онзи дар, който награждава със сила и енергия, както даващия, така и получаващия. Всяка прегръдка носи своя собствен заряд в съобщението, което успява да предаде, дори без думи. Усещане за уют, комфорт, за доверие и сигурност, за щастие и обич, са само част от водопада от емоции, който може да се изсипе върху нас, по време на този акт на споделеност и отдаденост на душите. Или както Мечо Пух мъдро ни подсказва – „Прегръдката е целувка на сърцата“.

Името на самата прегръдка, идва от Скандинавия. Стара норвежка дума „hugga“ (англ. Hug), която в превод означава „да успокоя, да утеша“. Самото й значение ни подсказва, какво голямо въздействие оказва не само на физическо, но и на психично ниво.

Прегръдката е този подарък, на който даващия и получаващия се наслаждават еднакво.

В долните редове, ще ви запозная с някои от ползите, които човек изпитва по време на прегръдка. Не защото не сте се убедили сами в тях, а защото в тези дни на възстановяване от световна пандемия и изолацията, ще имаме нужда да си припомним за мощната и лечебна сила на прегръдката.

  • Намалява нивата на стрес в организма

Прегръдката задоволява нашата вродена нужда от докосване. Най-естествената реакция за една майка, която иска да успокои детето си е да го прегърне. Този израз на грижа и внимание, изпраща до мозъка ни сигнали, че се чувстваме в безопасност и внезапно ни облива вълна на спокойствие. Тази необходимост не намалява с възрастта, а продължаваме да имаме нужда от допир. Свикнали сме чрез прегръдка да изразяваме любов, да посрещаме за добре дошли, да изпращаме, да благодарим, да успокояваме, да даваме кураж. Това не е случайно. При прегръщането и докосването, нивата на окситоцин (хормонът на любовта) се увеличават. По тази причина след този жест, се чувстваме внезапно по-добре, по-спокойни, по-защитени.

  • Подобрява имунната система

Знаем, че вирусите се предават чрез допир или въздушно-капков път. Затова естествената ни реакция, когато искаме да се предпазим от зараза е да стоим дистанцирани. Важно е да се придържаме към това условие, когато има реална заплаха. Имунната система на организма ни, обаче отслабва, когато сме подложени на стрес и това увеличава шанса да се разболеем. На помощ идва прегръдката. Когато се прегръщаме, осъществяваме допир към гръдната кост, което стимулира работата на тимуса, известен още като централният орган на имунната система.

Photo by jonas Mohamadi from Pexels
  • Предотвратява депресията и чувство на самота

Живеем в света на социалните мрежи, където с едно натискане на бутона, можем да се обадим на близък в другия край на света, да говорим с няколко човека едновременно, без да излизаме от вкъщи, дори да свършим работата си. Но тази свързаност, която ни дава прегръдката, още не може да бъде заместена. Чрез нея можеш да кажеш толкова много неща, без дори да си изрекъл думичка, да покажеш любовта и привързаността си към някого, без излишни обяснения. Прегръдката спомага за елиминирането самотата и предотвратяването на депресия, спомагайки на тялото да произведе по-високи дози допамин – невротрансмитер, свързан с емоционалните ни реакции и усещането за удоволствие.

  • Подобрява нивата на серотонин

Липсата на хормон на щастието в организма се свързва с появата на симптоми на депресия, нерегулирано тегло, липса на сън и други емоционални състояния. Когато произвеждаме достатъчно серотнин, се чувстваме щастливи, спокойни, обнадеждени и удоволетворени. Чувството на глад намалява, сънят се подобрява, а с него и качеството на живота ни.

  • Заздравява връзката между хората

Независимо дали говорим за отношения между влюбени, майка и дете, роднини, приятели, една прегръдка казва повече от 1000 думи. Отношенията с времето се променят, страстта угасва, разговорите и срещите намаляват, но „целувката на сърцата“ напомня за всичко отминало, неизказано, недовършено и обещано. Един споделен миг, способен да остане във вечността, дарявайки с усещането за доверие, принадлежност и любов.

Съмнявам се, че на някой са му нужни проучвания и медицински обяснения в полза на прегръдката. Нейният най-голям ефект се усеща със сърцето. А когато на сърцето му хареса нещо, то иска още.

Месеците на изолация ни показаха, че празнотата не е в шкафа с провизиите, а в сърцата. Липсата на допир, споделеност, среща и директен поглед в очите, отвеждащ ни в дълбините на нечия душа. Топлината на прегръдката, останала в оковите на забраненото. Търпеливо чакаща, да бъде пусната на свобода.

Не се страхувайте да отворите обятията си за нея.

Прегръдката е целувка на сърцата!

Деница Митрева

йога преподавател, автор на статии, холистични програми, организатор събития, пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook