Какво е йога?

Автор: Марияна Стракова

Йога произлиза от санскритската дума „YUG” и означава „съюз, обединение”.
Йога е един от най-древните методи за поддържане на духа и тялото в хармония. Векове наред източните народи са използвали този неизчерпаем източник от практики и техники за възстановяване и поддържане на така необходимия баланс между физическото и енергийното тяло, между духовното и материалното.

Връщайки се назад в древността, откриваме свидетелства за съществуването на Йога от преди повече от 5000 години. Предполага се, че се е появила в предишни цивилизации като средство за добруване, единение с природата и космоса, водене на хармоничен начин на живот.

Мъдростта на Йога и древните текстове се съхраняват в индийските Йога ашрами – домове на духовността, културата и изкуството, където хората водят отшелнически живот, спазват строг режим и дисциплиниран живот в медитация и скромно съществуване, за да открият връзката със себе си, космичното съзнание и истината. Затова днес се смята, че Йога е възникнала в Индия.

Най–известното писание за същността на Йога, са Йога сутрите на Патанджали (мъдрец живял 4-3 в пр.н.е., имал свой ашрам, където прилагал принципите на Йога). Йога сутрите са кратки закодирани послания (афоризми), които обясняват Йога и нейните принципи. Патанджали говори за Йога главно като средство за пречистване, възпитание и дисциплиниране на ума, така че да насочим неговата мощна енергия към просветляване на съзнанието и да използваме потенциала на нашата човешка природа и творческа енергия. Само в една от сутрите се споменава за асана (йогийските пози). Той казва: „Асана е удобна поза, в която може да се седи дълго време“.
Концепцията на йога за живота не е ограничена само във взаимодействието на физическото тяло и света, но включва и цялостната личност, нейното развитие, изграждането и усъвършенстване на характера.  Йога е много повече от физическо натоварване на тялото.

Йога е наука за живота, която ни помага да опознаем себе си и света. Йога е изкуство, което ни кара да осъзнаем вътрешната си красота и да я проявим в заобикалящата ни среда;  да обичаме и да бъдем обичани; да свалим маските и да извикаме: „Това съм аз и съм най-съвършеното и прекрасно създание във Вселената.“

Йога ни отваря пред тайната за щастлив и хармоничен живот като ни  помага да открием себе си, да разберем кои сме в действителност, какво искаме от живота и да разгърнем потенциала си. Така осъзнавайки по-дълбоко себе си, ние получаваме по-добро разбиране за другите и за света около нас.

„Йога може да допринесе както за подобряване на здравето – на физически, умствен и емоционален план, така може да донесе и радост във вашите сърца и домове.
Радвате ли се на щастлив и хармоничен живот?
Заредени ли сте с ентусиазъм в ежедневните си дейности?
Когато трудните обстоятелства в живота се опитат да ви пречупят, издигате ли се над тях с хладен ум и спокойна увереност? Ако не, опитайте ЙОГА.”   Свами Сатянанда Сарасвати

В основата си Йога е пътуване към истината – истината за това, кои всъщност сме ние; какви способности имаме; как нашите действия повлияват живота ни. Истината е единствената медицина, която може да ни „излекува“; тя е единствената сила, чрез която можем да изживеем нашия пълен потенциал.

Йога е среща със самите нас.
Йога е хармония, пробуждане, осъзнаване, опознаване, изучаване и анализиране със сърцето.
Йога е потапяне в необятния океан на душата, среща с огромния енергиен заряд, който всеки от нас притежава, и изразяване на творческия ни потенциал.
Йога е празнуване на живота всеки миг, всеки дъх.
Йога е пътят към любов и състрадание, към безрезервно отдаване и доверие във вътрешния ни глас.
Йога ни дарява спокойствие и приземяване в динамиката на контрастите около нас.
Йога ни пробужда за нашата истинска същност, за да може целият свят да се разтвори пред нас.

Във всеки има дълбоко скрит по един мъдрец, а йога е система, която може да помогне да пробудим този мъдрец и да открием  неизчерпаемият  извор на радост и удовлетвореност в живота си.

Център „Промяна” провежда групови йога занимания, за да споделим нейното вдъхновение и мъдрост, за да запалим в сърцето си пламъчето, което ни пречиства от всичко отрицателно и ни помага да намерим силата в себе си, за да открием и се свържем с истинската ни същност – тази на любовта и хармонията!

График на йога заниманията, можете да видите тук

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook