Десет ключа за истинско щастие според Дийпак Чопра

Щастието е едно от онези неща, за които сме склонни да мислим, че се основава на индивидуалната житейска ситуация на всеки човек. Колко пари имаме? Дали сме в пълноценни романтични отношения? Имаме ли кариерата на мечтите си? Страхотно тяло? Повечето от нас прекарват голяма част от живота си в стремеж към тези неща, мислейки, че те са ключовете за щастието и спокойствието – само за да открием, че след като ги получим, продължаваме да искаме следващото нещо. Винаги има следващо желание, което чака да бъде изпълнено, като „щастието“ продължава да остава далече. Всеки от нас познава хора, които изглежда „имат всичко“, но не изглеждат щастливи.

*Дийпак Чопра споделя своите Десет неща, с които можем да намерим истинското щастие и блаженство

1. Тялото ти е мъдро
Вслушвай се в мъдростта на тялото си. В тялото ти е заложена безпогрешна система за избор на правилните за теб неща. Преди да вземеш поредното решение, вслушай се в сигналите, които тялото ти изпраща. Ако ти отговори с физически или емоционален дискомфорт – бъди внимателен. Ако ти отговори с радост и задоволство – решението е правилно.

2. Живей СЕГА
Живей в настоящето, защото това е единственият момент, който имаш. Насочи вниманието си към своето СЕГА. Приеми напълно и изцяло това, което идва при теб, защото това е единственият начин да се поучиш от него и да го оцениш, а после го остави да си отиде. Настоящето е такова, каквото трябва да бъде. То отразява законите на природата – именно те са ти донесли точно тази мисъл, точно тази физическа реакция. Не се съпротивлявай на Вселената, а напротив – стани част от нея!

3. Медитирай
Отделяй време да помълчиш, да медитираш, да успокоиш вечния си вътрешен диалог. В тихите си моменти се опитвай да почувстваш, че се свързваш със своя източник на най-чиста осъзнатост. Обърни внимание на своя вътрешен свят, който направлява интуицията ти. Тя ще те води, а не наложените отвън интерпретации за това кое е добро и кое не за теб.

4. Не търси одобрение.
Освободи се от необходимостта да бъдеш одобряван. Ти сам определяш собствената си стойност и твоята цел е да я откриеш вътре в себе си, без значение кой какво ти казва. Разполагаш с цялата свобода за реализацията на тази задача. Запомни – ти не зависиш от ничие одобрение.

5. Отърви се от токсичните емоции.
Не реагирай с гняв на даден човек или обстоятелство. Осъзнай, че просто се съпротивляваш на себе си, а съпротивлението е твоят защитен отговор, който е основан на стари рани. Когато се освободиш от този гняв, ще излекуваш себе си и ще се слееш с потока на Вселената.

6. Светът е огледало
Светът „навън“ отразява твоята реалност „вътре“. Хората, на които реагираш най-силно без значение дали с любов или омраза са проекция на твоя вътрешен свят. Това, което най-много мразиш е това, което най-яростно отричаш вътре в себе си. Това, което най-много обичаш, е това, което най-силно желаеш за себе си. Използвай огледалото на връзките, за да напътстваш еволюцията си. Целта е да се опознаеш напълно. Когато постигнеш това, нещото, което желаеш най-силно автоматично ще бъде тук. А това, което не харесваш, ще изчезне веднага.

7. Не съди!
Осъждането означава, че нещо е грешно или правилно. Всяко нещо може да бъде разбрано или простено, но когато съдиш, ти отказваш да разбереш и прекъсваш процеса на научаване на любов. Когато съдиш другите, ти показваш че не приемаш себе си напълно. Запомни, че всеки човек на когото простиш, засилва любовта, която изпитваш към самия себе си.

8. Премахни токсините от живота си.
Грижи се за тялото си и се отърви от токсични вещества, храна, навици, емоции, работа, взаимоотношения, среда и пр. Това само създава дисбаланс в живота ти.

9. Замени страха с любов.
Замени мисли и реакции, основани на страх, с такива, основани на любовта. Страхът е продукт на паметта, която живее в миналото. Спомняйки си какво те боли от преди, ти насочваш енергията си към това да бъдеш сигурен, че една стара болка няма да се повтори. Но опитът да наложиш миналото на настоящето никога няма да заличи заплахата от нараняване. Това се случва само, когато откриеш сигурността в собственото си същество, което е любовта. Мотивиран от истината вътре в теб, можеш да се сблъскаш с всяка заплаха, защото твоята вътрешна сила е неуязвима за страх. Всеки път, когато правиш избор, се запитай дали това ще култивира преживяване на единство и любов или преживяване на болка и страх. Винаги избирай любовта.

10. Бъди отговорен към единното цяло.
Интелигентността е невидимият организатор на цялата материя и енергия и част от тази интелигентност пребивава в теб. Ти притежаваш част от Вселената и си неразделно свързан с всичко. По тази причина, не можеш да си позволиш да замърсяваш въздуха и водата на планетата. Но на по-дълбоко ниво, не можеш да си позволиш да живееш с токсичен ум, защото всяка мисъл оказва влияние върху цялото поле от интелигентност. Да живееш в баланс и чистота е най-висшето благо за теб и Земята.

*Дийпак Чопра e индийски лекар, писател, мислител, наричан „пророк на алтернативната медицина“. Роден в Индия, живее в Америка, където поддържа Център за глобално благосъстояние близо до Сан Диего. Има издадени над 70 книги, преведени на 35 езика и продадени в милиони копия по света. През 1999 г. списание „Тайм“ го класира сред стоте най-видни личности в света.
Като син на известен кардиолог, Чопра завършва медицина със специалност ендокринолог. Той е основател на Център за борба с неизлечими болести, включително онкологични заболявания. След няколко години практика, въпреки обещаващата му кариера, той остава разочарован от традиционната медицина и зависимостта ѝ от множество лекарства. Затова започва да се интересува от алтернативни методи и се обръща към аюрведическата медицина и холистичния подход към здравето. Според него, Аюрведа не е да пиеш добавки и билки, а цялостно и дълбоко разбиране за човешкото тяло като физическа материя, като енергия, като информация и като съзнание. Направим ли го, ще получим модел за глобално, качествено ново благосъстояние.
Вашето тяло преработва земя, въздух и вода; то е еко-система, нищо друго. Вашият разум преработва информация. А Вашата душа осъзнава това, което тялото и разумът предизвикват. Това осъзнаване е над времето и пространството. Душата е най-важното Ви притежание. Ако имате жива връзка с нея, губите страх от смъртта и печелите повече интуиция, въображение, творчество; взимате осъзнати решения. Това е билет за свободата., казва още Дийпак Чопра.

Известен е като човекът, накарал целия свят да се вслушва във вътрешния си глас и да медитира. За Чопра духовността е свързана основно със съзнанието, а не с религиозни догми или тълкувания на общоприетата идея за Бог. „Няма по-голяма сила за успех и личностно израстване от собственото ни осъзнаване на нещата.” С практично проникновение в книгите си предлага инструменти, стратегии, с които да посрещнем предизвикателствата на живота и да постигнем истинско удовлетворение и смисъл. „Животът е пълен с предизвикателства, големи и малки. Духовността е тази, която предлага решения.“, категоричен е Чопра.
В голяма част от книгите си той отделя внимание на духовните практики и на връзката съзнание-тяло (mind-body medicine). Той смята, че разумът лекува, като хармонизира и уравновесява квантово-механичното тяло. „Ако имаме хубави мисли, ще имаме щастливи молекули“, твърди Чопра. Първата книга на индийския лекар „Квантово лечение. Изследване на границите на медицината“ му носи голям успех. В нея той описва излекуването на хора от сериозни заболявания само с помощта на алтернативна медицина.
Едни от най-известните му книги могат да бъдат открити вече и на българския пазар, между които „Метачовекът“, „Съвършеното здраве“, „Изцелението“, „Духовни решения. Отговори на трудните въпроси на живота“, „Седемте духовни закона на успеха“, „Рецепта за пълно щастие/Пътуване към изцелението“, „Седемте духовни закона на йога“, „Живот без болест“, „Квантово лечение“ и много други.

Превод и редакция: Марияна Стракова

Прочетете още от Дийпак Чопра:
Законът за чистата потенциалност – първи духовен закон на успеха
Законът за даването – втори духовен закон на успеха
Законът за кармата – трети духовен закон на успеха
Законът за най-малкото усилие – четвърти духовен закон на успеха
Законът за намерението и желанието – пети духовен закон на успеха
Законът за необвързаността – шестият духовен закон на успеха
Законът за целта на живота – седмият духовен закон на успеха

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook