Законът за чистата потенциалност

Първият духовен закон на успеха е законът за чистата потенциалност.

Чистото съзнание е нашата духовна същност – то е полето на всички възможности и безкрайната съзидателност. То е чиста радост, чистото знание, безкрайното спокойствие, съвършеното равновесие, непобедимостта, простотата и блаженството. Нашата основна природа е природа на чиста потенциалност.

Как можем да приложим в живота си закона за чистата потенциалност, полето на всички възможности?

Ако искате да се радвате на предимствата, които дава полето на чистата потенциалност, да използвате пълноценно съзидателността, свойствена на чистото съзнание, трябва да имате достъп до него. Един от начините да се достигне полето, е чрез всекидневно упражняване на мълчание, медитация и въздържане от преценки. Времето, прекарано сред природата, също ще ви даде достъп до присъщите на полето свойства: безкрайна съзидателност, свобода и блаженство.

Трябва да се научите да осъществявате връзка със своята най-съкровена същност. Тази истинска същност е отвъд егото. Тя е безстрашна; тя е свободна; тя е неуязвима за критики; тя не се бои от никакви предизвикателства. Тя не е по-долу от никого, не превъзхожда никого и е изпълнена с вълшебство, тайнственост и очарование.

Проникването във вашата истинска същност ще ви даде възможност да надзърнете в огледалото на взаимоотношенията, защото всички взаимоотношения са отражение на вашето отношение към самия себе си.

Където и да ви отведат дейността и движението, носете в себе си своя покой. Защото хаотичното движение около вас никога няма да ви предложи повече от онова, което ще ви даде достъпът до резервоара на съзиданието, до полето на чистата потенциалност.

Приложение на Закона за чистата потенциалност
Ще се възползвам от закона за чистата потенциалност, като обещая пред себе си следното:
1. Ще осъществявам връзка с полето на чистата потенциалност, като всеки ден отделям време, за да мълча и просто да съществувам. Също така поне два пъти дневно (около трийсет минути сутрин и трийсет минути вечер) ще седя сам в тиха медитация.

2. Всеки ден ще отделям време да общувам с природата и тихо да наблюдавам интелекта във всичко живо около себе си. Ще седя безмълвно и ще гледам залеза, ще слушам шума на океана или реката или просто ще вдишвам аромата на цвете. В екстаза на собственото си мълчание и чрез общуване с природата ще се наслаждавам на вековния пулс на живота, полето на чистата потенциалност и неограничената съзидателност.

3. Ще се упражнявам във въздържане от преценки. Ще започвам деня си с думите: „Днес няма да съдя нищо, което се случва“ и непрекъснато ще си напомням да не правя преценки.

Из „Седемте духовни закона на успех” от Дийпак Чопра

Седемте духовни закона на успеха са мощни принципи, които ще ви дадат възможност да постигнете самоконтрол. Ако съсредоточите вниманието си върху тези закони и ги изпълнявате, ще се уверите, че можете да материализирате всичко, каквото ви трябва: благоденствие, пари и успех. Ще се убедите също така, че животът ви става по-радостен и пълен във всяко отношение, защото тези закони са също така духовни закони на живота, които го правят наистина ценен.

Дийпак Чопра e индийски лекар, писател, мислител, наричан “пророк на алтернативната медицина”. Роден в Индия, живее в Америка, където поддържа Център за глобално благосъстояние близо до Сан Диего. Има издадени над 70 книги, преведени на 35 езика и продадени в милиони копия по света. През 1999 г. списание “Тайм” го класира сред стоте най-видни личности в света.
Като син на известен кардиолог, Чопра завършва медицина със специалност ендокринолог. Той е основател на Център за борба с неизлечими болести, включително онкологични заболявания. След няколко години практика, въпреки обещаващата му кариера, той остава разочарован от традиционната медицина и зависимостта ѝ от множество лекарства. Затова започва да се интересува от алтернативни методи и се обръща към аюрведическата медицина и холистичния подход към здравето.

Известен е като човекът, накарал целия свят да се вслушва във вътрешния си глас и да медитира. За Чопра духовността е свързана основно със съзнанието, а не с религиозни догми или тълкувания на общоприетата идея за Бог. „Няма по-голяма сила за успех и личностно израстване от собственото ни осъзнаване на нещата.” С практично проникновение в книгите си предлага инструменти, стратегии, с които да посрещнем предизвикателствата на живота и да постигнем истинско удовлетворение и смисъл. „Животът е пълен с предизвикателства, големи и малки. Духовността е тази, която предлага решения.“, категоричен е Чопра.
В голяма част от книгите си той отделя внимание на духовните практики и на връзката съзнание-тяло (mind-body medicine). Той смята, че разумът лекува, като хармонизира и уравновесява квантово-механичното тяло. „Ако имаме хубави мисли, ще имаме щастливи молекули“, твърди Чопра. Първата книга на индийския лекар „Квантово лечение. Изследване на границите на медицината“ му носи голям успех. В нея той описва излекуването на хора от сериозни заболявания само с помощта на алтернативна медицина.
Едни от най-известните му книги могат да бъдат открити вече и на българския пазар, между които „Метачовекът“, „Съвършеното здраве“, „Изцелението“, „Духовни решения. Отговори на трудните въпроси на живота“, „Седемте духовни закона на успеха“, „Рецепта за пълно щастие/Пътуване към изцелението“, „Седемте духовни закона на йога“, „Живот без болест“, „Квантово лечение“ и много други.

Из „Седемте духовни закона на успех” от Дийпак Чопра

Прочетете още:
Законът за даването – втори духовен закон на успеха
Законът за кармата – трети духовен закон на успеха
Законът за най-малкото усилие – четвърти духовен закон на успеха
Законът за намерението и желанието – пети духовен закон на успеха
Законът за необвързаността – шестият духовен закон на успеха
Законът за целта на живота – седмият духовен закон на успеха

Десет ключа за истинско щастие според Дийпак Чопра

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook